Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Fish and chips - öljyssä keitettyä kalaa ja perunoita

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämä perienglantilainen jokamiehen ruoka tarjoillaan perinteisesti sanomalehtipaperista. Kalaksi voit valita esim. turskaa, kuhaa tai ruijanpallasta; pääasia on, että kala on kiinteää ja valkoista.

Neljälle-viidelle

  • 1 kg perunoita (kiinteää lajiketta)
  • 600 g kalafileetä
  • öljyä keittämiseen
  • suolaa

Frityyritaikina

  • ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl vehnäjauhoa
  • 1 1/4 dl maitoa
  • 1 muna

Tarjoiluun

  • viinietikkaa

Valmistusohje

1. Kuori perunat ja leikkaa ne sentin paksuisiksi ja 4-5 sentin pituisiksi sauvoiksi. Laita ne kylmään veteen. Valuta perunat hyvin ennen friteerausta ja kuivaa ne talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

2. Kuumenna öljy 170-asteiseksi. Friteeraa eli keitä perunasauvat pienehköissä erissä öljyssä. Niiden pitää saada vain aivan vaalea, kellertävä väri. Ota perunat öljystä reikäkauhalla ja valuta talouspaperilla.

3. Frityyritaikina: Sekoita jauho ja suola. Vatkaa muna kupissa ja valuta se jauhoihin sekoittaen. Lisää sitten maito vähän kerrallaan, sekoita sileäksi, melko juoksevaksi taikinaksi. Upota kalapalat taikinaan ja friteeraa niitä muutama kerrallaan noin viisi minuuttia, eli kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Valuta kalapalat talouspaperilla.

4. Friteeraa perunat uudestaan juuri ennen tarjoilua. Kuumenna öljy nyt 200 asteeseen ja keitä perunat uudemman kerran. Niistä pitäisi tulla rapeita ja kullanruskeita hetkessä. Valuta perunat talouspaperilla ja sitten suolaa ne. Tarjoile heti kalapalojen ja viinietikan kera.

Vinkki: Pidä aina sopivaa kantta käsillä. Jos öljy ylikuumenee ja leimahtaa sen saa sammumaan tukahduttamalla kannella.

Tuoreimmat aiheesta

Friteerattu kala