Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Rukiinen limppu

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kuumakäsittelemällä ruisjauhot parannetaan niiden leivontaominaisuksia, leivästä tulee mehevämpää ja säilyvämpää. Menetelmä muistuttaa hapattamista.

1 iso tai 2 pientä leipää

  • 7 dl vettä 6 dl ruisjauhoa

Seuraava päivä

  • 50 g hiivaa + 2 rkl vettä
  • ½ rkl etikkaa
  • ½ rkl suolaa
  • ½ dl siirappia
  • 1 rkl pomeranssinkuorta jauhettuna
  • 1 tl rouhittua fenkolia
  • 8-9 dl karkeaa vehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Keitä vesi. Mittaa ruisjauho isoon kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle, Sekoita puuroksi. Peitä kulho ja anna sen seistä keittiössä seuraavaan päivään.

2. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja sekoita yhteen edellispäivän ruishaudukkeen kanssa. Sekoita ja vaivaa joukkoon muut ainekset ja työstä sileäksi taikinaksi. Vaivaa, peitä leivinliinalla ja nostata 45 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaivaa taikina leivinpöydällä hyvin, muotoile siitä yksi iso tai kaksi pienempää leipää ja nosta leivinpaperille uunipellille. Anna nousta vielä 1 tunti leivinliinan alla. Paista uunin alatasolla 1 - 1 1/4 tuntia. Jäähdytä ritilällä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä