Rukiinen limppu
Kuumakäsittelemällä ruisjauhot parannetaan niiden leivontaominaisuksia, leivästä tulee mehevämpää ja säilyvämpää. Menetelmä muistuttaa hapattamista.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
1 iso tai 2 pientä leipää
- 7 dl vettä 6 dl ruisjauhoa
Seuraava päivä
- 50 g hiivaa + 2 rkl vettä
- ½ rkl etikkaa
- ½ rkl suolaa
- ½ dl siirappia
- 1 rkl pomeranssinkuorta jauhettuna
- 1 tl rouhittua fenkolia
- 8-9 dl karkeaa vehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Keitä vesi. Mittaa ruisjauho isoon kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle, Sekoita puuroksi. Peitä kulho ja anna sen seistä keittiössä seuraavaan päivään.
2. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja sekoita yhteen edellispäivän ruishaudukkeen kanssa. Sekoita ja vaivaa joukkoon muut ainekset ja työstä sileäksi taikinaksi. Vaivaa, peitä leivinliinalla ja nostata 45 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaivaa taikina leivinpöydällä hyvin, muotoile siitä yksi iso tai kaksi pienempää leipää ja nosta leivinpaperille uunipellille. Anna nousta vielä 1 tunti leivinliinan alla. Paista uunin alatasolla 1 - 1 1/4 tuntia. Jäähdytä ritilällä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku