Rukiinen limppu

Kuumakäsittelemällä ruisjauhot parannetaan niiden leivontaominaisuksia, leivästä tulee mehevämpää ja säilyvämpää. Menetelmä muistuttaa hapattamista.

1 iso tai 2 pientä leipää

  • 7 dl vettä 6 dl ruisjauhoa

Seuraava päivä

  • 50 g hiivaa + 2 rkl vettä
  • ½ rkl etikkaa
  • ½ rkl suolaa
  • ½ dl siirappia
  • 1 rkl pomeranssinkuorta jauhettuna
  • 1 tl rouhittua fenkolia
  • 8-9 dl karkeaa vehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Keitä vesi. Mittaa ruisjauho isoon kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle, Sekoita puuroksi. Peitä kulho ja anna sen seistä keittiössä seuraavaan päivään.

2. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja sekoita yhteen edellispäivän ruishaudukkeen kanssa. Sekoita ja vaivaa joukkoon muut ainekset ja työstä sileäksi taikinaksi. Vaivaa, peitä leivinliinalla ja nostata 45 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaivaa taikina leivinpöydällä hyvin, muotoile siitä yksi iso tai kaksi pienempää leipää ja nosta leivinpaperille uunipellille. Anna nousta vielä 1 tunti leivinliinan alla. Paista uunin alatasolla 1 - 1 1/4 tuntia. Jäähdytä ritilällä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.