Graavattu lohi
Graavattu lohi on ikiaikainen pohjoismainen klassikko, joka on rantautunut Suomeenkin jo satoja vuosia sitten.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
Kuudelle-kahdeksalle
- 1 kg lohifileetä (keskipala)
- 4 rkl merisuolaa
- 4 rkl sokeria
- 2 tl murskattua valkopippuria
- 2 nippua tilliä
Valmistusohje
1. Leikkaa lohi fileiksi, mutta älä poista nahkaa. Leikkaa ja irroita kaikki näkyvissä olevat ruodot. Ruotopihdit ovat hyvä apu. Tämän kaiken voit pyytää tehtäväksi myös kalatiskillä. Pakasta fileet vuorokaudeksi.
2. Hiero fileisiin suola-sokeriseosta ja laita fileiden väliin runsaasti katkottua tilliä. Paina fileet vastakkain, nahkapuoli ulospäin ja työnnä ne muovipussiin. Pidä pussi huoneenlämmössä, kunnes suola ja sokeri ovat sulaneet.
3. Sulje pussin suu ja laita fileepaketti jääkaappiin. Kääntele pussia silloin tällöin. Graavaus kestää noin 2 vuorokautta. Kun otat fileet esille tarjoilua varten, raaputa mausteet ja tillit pois niiden pinnalta. Graavattu lohi tarjoillaan tavallisesti leikattuna hyvin ohuiksi viipaleiksi. Se on hyvää myös annospaloiksi leikattuna ja halstrattuna.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa