Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kalagratiini foliovuoassa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kalagratiini on hyvänmakuinen ja käytännöllinen töihin otettava lounas. Tee kerralla neljä annosta, joita voit pitää pakkasessa varalla. Ota esiin pakkasesta päivää ennen syömistä ja sulata jääkaapissa. Lämmitä sitten 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Neljälle

  • 1 rkl hienonnettua keltasipulia
  • 600 g kalafileetä
  • 7 dl kalalientä
  • 1 ½ dl valkoviiniä
  • 60 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ dl kermaa
  • 1 rkl juustoraastetta
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • puristettua sitruunamehua

Pommes duchesse (herttuatarperunat)

  • 1 kg perunoita
  • 2-3 munankeltuaista
  • n. ½ dl ruokaöljyä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • jauhettua muskottipähkinää

Tarvitset myös

  • 4 foliovuokaa
  • 4 annosrasiaa, joissa annokset voi pakastaa

Valmistusohje

1. Pommes duchesse: Kuori ja keitä perunat pehmeiksi. Kaada vesi pois ja höyrytä viimeinenkin kosteus pois. Muussaa perunat juuressurvimella. Lisää munankeltuaiset ja öljy samalla vatkaten, niin että massa sekoittuu hyvin. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Säilytä duchesse voipaperilla peitetyssä kulhossa.

2. Voitele kattila tai vuoka ja laita siihen hienonnettu sipuli. Taittele tai rullaa kala nahkapuoli sisäänpäin, laita kattilaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kalaliemi ja valkoviini. Laita päälle kansi ja keitä kalaa hiljalleen 10-12 minuuttia. Laita kala vadille ja siivilöi liemi.

3. Tee suurus voista ja jauhoista, lisää siivilöity liemi ja kerma. Keitä hiljalleen 5-10 minuuttia. Mausta loppua kohti suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pursota duchesse neljän foliovuoan reunoille. Asettele kalaa keskelle ja halutessasi myös esimerkiksi katkarapuja tai parsaa. Kaada päälle kastike ja ripottele päälle juustoa. Gratinoi uunissa 15 minuuttia tai kunnes gratiinit ovat kauniin värisiä. Ota uunista ja jäähdytä. Pakkaa gratiinit rasioihin ja pakasta.

Tuoreimmat aiheesta

Kalagratiini