Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Klassinen kalagratiini

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kalagratiini on kätevää ruokaa, koska siinä on kastike, perunat ja kala - kaikki samassa. Tämä on kalagratiinin perusresepti. Halutessasi voit lisätä katkarapuja gratiinin päälle.

4 annosta

  • 600 g kalafileetä
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl hienonnettua sipulia
  • 3 rkl juustoraastetta

Kastike

  • 4 dl kalalientä
  • ½ dl valkoviiniä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl puristettua sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria

Duchesseperunat

  • 1 kg perunaa
  • 2 munankeltuaista
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa ja pippuria
  • 1/4 tl raastettua muskottipähkinää

Koristeluun

  • tilliä

Valmistusohje

1. Duchesseperunat: Kuori ja keitä perunat pehmeiksi, kaada vesi pois ja höyrytä kosteus perunoista. Purista perunat perunanpuristimen läpi ja lisää pallovispilällä vatkaten keltuaiset ja voi kunnes seos on sekoittunut kunnolla. Mausta suolalla, pippurilla ja raastetulla muskottipähkinällä.

2. Voitele kattila ja lisää hienonnettu sipuli. Taita tai rullaa kalafileet nahkapuoli sisäänpäin ja aseta kala kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada päälle kalaliemi ja valkoviini, peitä kannella ja hauduta kalaa 10-12 minuuttia. Nosta kala kattilasta ja siivilöi liemi.

3. Kastike: Sulata voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää kalaliemi ja kerma ja keitä hiljalleen 15-20 minuuttia. Mausta keittoajan lopussa kastike suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

4. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Voitele uunivuoka ja pursota perunasose vuoan reunalle. Aseta kala vuoan keskelle ja kaada päälle kastike, ripottele pinnalle juusto ja gratinoi uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Koristele tillinoksalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kalagratiini