Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Gratinoitu viinivaahto appelsiinin kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Sabayon eli zabaione on kuohkeaa viinivaahtoa, joka sopii erinomaisesti jälkiruoaksi. Tässä ohjeessa viinivaahto gratinoidaan appelsiinin ja valkoisen suklaan kera.

Ainekset

  • 4 annosta

Viinivaahto

  • 5 munankeltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl marsala- tai jälkiruokaviiniä

Gratiini

  • 50g valkoista suklaata
  • 1 pussi mantelilastuja
  • 2 appelsiinia

Valmistusohje

1. Sekoita munankeltuaiset, sokeri ja viini kuumuutta kestävässä kulhossa. Nosta kulho juuri ja juuri kiehuvan vesikattilan ylle. Varmista, ettei kulhon pohja koske veteen. Vatkaa seosta, kunnes se muuttuu sileäksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoa tulee olla kolme kertaa enemmän kuin alkuperäistä seosta. Varmista, ettei kulho kuumene liikaa, sillä muuten munankeltuaiset kypsyvät. Valmis vaahto on kermaisen vaaleaa.

2. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Raasta suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna teflonpannu ja paista mantelilastuja rasvattomalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Kuori appelsiinit, poista myös valkoinen osa. Poista appelsiinilohkoista kalvot.

3. Asettele appelsiinilohkot uuninkestäville lautasille. Ripottele päälle suklaata ja mantelilastuja. Kaada vaahtoa appelsiinilohkojen ympärille. Gratinoi uunissa pari minuuttia tai kunnes suklaa on sulanut ja saanut hieman väriä.

Tuoreimmat aiheesta

Vaahto