Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Gratinoitua punakampelaa vermuttikastikkeella

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kalagratiinin voi valmistella etukäteen ja säilyttää viileässä. Gratinoi ennen tarjoilua 225 asteessa n. 15-20 minuuttia uunissa. Punakampelan sijaan gratiiniin voi käyttää myös silokampelaa, piikkikampelaa, mustaeväkampelaa tai merianturaa.

Kuudelle

  • 800 g punakampelafileitä
  • 2 dl kuivaa vermuttia
  • 1 kalaliemikuutio
  • 1 prk vihreää parsaa
  • 2 + 1 rkl pehmeää voita
  • 2 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 2 ½ dl kuohukermaa
  • 1 munankeltuainen
  • ½ tl suolaa
  • 1 rasia vihanneskrassia
  • 2 dl juustoraastetta

Pommes duchesse (herttuatarperunat)

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 munankeltuaista
  • 2 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 maustemitta jauhettua mustapippuria

Valmistusohje

1. Pommes duchesse: Kuori ja keitä perunat, survo perunasurvimella, lisää munankeltuaiset ja voi, sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna muusin jäähtyä ja pursota sitten pursotinpussista uuninkestävän vuoan reunoille.

2. Sekoita parsaliemi (n. 1 ½ dl) vermutin kanssa ja kuumenna kiehuvaksi kalaliemikuution kera. Keitä kalafileitä liemessä miedolla lämmöllä, punakampelaa 5-8 minuuttia, jos käytät muita suositeltuja kaloja, 10-15 minuuttia; kalojen tulee olla läpikotaisin valkoisia. Nosta fileet liemestä reikäkauhalla ja asettele gratinointivuokaan pursotettujen perunoiden keskelle.

3. Vermuttikastike: Sulata voi ja lisää jauhot, sekoita kunnolla. Lisää kalan keittolientä vähän kerrallaan. Lisää kerma ja keitä kastiketta vähintään 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja vatkaa kastikkeeseen 1 munankeltuainen ja 1 rkl voita. Mausta suolalla ja hienonnetulla vihanneskrassilla.

4. Laita hyvin valutetut parsat kalojen päälle, peitä kastikkeella ja ripottele päälle juustoraaste. Gratinoi 250 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Tuoreimmat aiheesta

Kalagratiini