Gratinoitua punakampelaa vermuttikastikkeella
Kalagratiinin voi valmistella etukäteen ja säilyttää viileässä. Gratinoi ennen tarjoilua 225 asteessa n. 15-20 minuuttia uunissa. Punakampelan sijaan gratiiniin voi käyttää myös silokampelaa, piikkikampelaa, mustaeväkampelaa tai merianturaa.
Kuudelle
- 800 g punakampelafileitä
- 2 dl kuivaa vermuttia
- 1 kalaliemikuutio
- 1 prk vihreää parsaa
- 2 + 1 rkl pehmeää voita
- 2 ½ rkl vehnäjauhoja
- 2 ½ dl kuohukermaa
- 1 munankeltuainen
- ½ tl suolaa
- 1 rasia vihanneskrassia
- 2 dl juustoraastetta
Pommes duchesse (herttuatarperunat)
- 1 kg jauhoisia perunoita
- 2 munankeltuaista
- 2 rkl voita
- 1 tl suolaa
- 1 maustemitta jauhettua mustapippuria
Valmistusohje
1. Pommes duchesse: Kuori ja keitä perunat, survo perunasurvimella, lisää munankeltuaiset ja voi, sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna muusin jäähtyä ja pursota sitten pursotinpussista uuninkestävän vuoan reunoille.
2. Sekoita parsaliemi (n. 1 ½ dl) vermutin kanssa ja kuumenna kiehuvaksi kalaliemikuution kera. Keitä kalafileitä liemessä miedolla lämmöllä, punakampelaa 5-8 minuuttia, jos käytät muita suositeltuja kaloja, 10-15 minuuttia; kalojen tulee olla läpikotaisin valkoisia. Nosta fileet liemestä reikäkauhalla ja asettele gratinointivuokaan pursotettujen perunoiden keskelle.
3. Vermuttikastike: Sulata voi ja lisää jauhot, sekoita kunnolla. Lisää kalan keittolientä vähän kerrallaan. Lisää kerma ja keitä kastiketta vähintään 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja vatkaa kastikkeeseen 1 munankeltuainen ja 1 rkl voita. Mausta suolalla ja hienonnetulla vihanneskrassilla.
4. Laita hyvin valutetut parsat kalojen päälle, peitä kastikkeella ja ripottele päälle juustoraaste. Gratinoi 250 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka