Grillattua parsaa, vegemajoneesia ja uppomunia
Huomenta Suomen Makujen aamu -ohjelmassa Marcos Gois loihtii herkullisen parsa-annoksen. Parsojen kyytipoikana tarjottava herkullinen vegemajoneesi tai tuttavallisemmin vegeneesi saattaa olla jopa normimajoneesia herkullisempaa!
Ainekset
- 4 annosta
Parsa
- 500g vihreää parsaa
- vettä
Vegemajoneesi
- 300 g pehmeää maustamatonta tofua (esim. Jalotofu)
- 2 dl rypsiöljyä
- 2 tl suolaa
- 1/2 sitruunan kuori ja mehu
- 1 raastettu valkosipulin kynsi
Uppomuna
- n. 2 l vettä
- n. 1 dl väkiviinaetikkaa
- 4 kananmunaa
Vinegrette
- 1 dl rypsiöljy
- 1 dl punaviinietikka
- 1 tl suola
- 2 rkl hunaja
- 2 rkl Dijon-sinappia
Valmistusohje
Nuorta ja ohutta parsaa ei tarvitse kuoria. Paksummiksi kasvaneet parsat kannattaa kuoria ohuelti nupusta tyveen päin.
Kiehauta kattilassa vettä ja keitä parsoja nopeasti noin 30 sekuntia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuivaa hyvin. Kuumenna parila- tai paistinpannu kuumaksi, paista parsoja kummaltakin puolelta pari minuuttia, kunnes niissä on kaunis grillattu pinta.
Valuta tofusta ylimääräiset nesteet pois lävikössä. Laita tofu korkeareunaiseen astiaan tai kulhoon ja sekoita se sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää öljyä ohuena nauhana pikkuhiljaa niin, että majoneesi alkaa saostua ja muuttua tasaiseksi. Lisää loppuöljy ja mausteet. Tarkista maku.
Kiehauta korkeareunaisessa paistinpannussa pari litraa vettä, anna kiehua muutama minuutti (tämä vaihe poistaa ylimääräisen hapen vedestä, joka parantaa uppomunan rakennetta). Lisää etikka. Riko kananmunat neljään juomalasiin. Lisää kananmunat yksitellen veteen.
Keitä 2–3 minuuttia ja nosta tämän jälkeen uppomunat pois vedestä reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Jos et käytä uppomunia heti, ne säilyvät hyvin kylmässä vedessä
Sekoita vinegretten ainekset kulhossa tasaiseksi kastikkeeksi ja kääntele parsat kastikkeessa.
Kokoa lautasille parsaa, vegemajoneesia, uppomunat ja viimeistele vinegrettellä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku