Grillattua purjoa, sydänsalaattia ja herneitä Hollandaisen, yrttijugurtin ja punasipulivinegreten kanssa
Kesän loppupuolella suomalaiset kasvikset ovat parhaimmillaan ja grillikausi kuumimmillaan. Näin ollen kannattaakin testata vaihtelun vuoksi grillattuja kasviksia perus makkaran ja pihvin sijasta, tai miksei vaikka lisukkeiksi. Grilliin sopii mainiosti, niin purjot, sipulit, avokadot, kuin juurekset, kaalit ja salaatitkin. Muistisääntönä kasvisten grillaamisessa on hyvä pitää, että mitä isompi ja kovempi kasvis, sitä pidempään ja miedommalla lämmöllä kasvikset tulee grillata. Kasvisten maustamiseen tarvitset vain pienen tilkan öljyä ja suolaa. Kastikkeet nostavat grillatut kasvikset uudelle tasolle. Alla onkin kolme helppoa kastiketta, jotka toimivat lähes kaiken grilliruuan kanssa.
Hollandaisekastike
- 1rkl Shalotti-valkoviinietikkaa
- 2rkl vettä
- 3kpl keltuaisia
- 150g sulatettua voita
- Suolaa
- (sitruunaa)
Basilikajugurtti
- 300g Turkkilaista jugurttia
- 1/3 punttia basilikaa
- ½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna
- Mustapippuria, suolaa, sokeria
- Punasipulivinegret.
- 2,5dl öljyä rypsi/oliivi
- ½dl punaviinietikkaa
- 1tl sokeria
- ½tl suolaa
- 1kpl punasipuli
Valmistusohje
Hollandaise:
Erottele kananmuna keltuaiset kattilaan. Sulata voi toisessa kattilassa.
Mittaa vesi ja etikka keltuaisten päälle. Kypsennä keltuaismassa matalalla lämmöllä kokoajan voimakkaasti vatkaten. Kun vaahto alkaa kovettua, tai mittarilla mitattuna on 83c asteista, nosta kattila pois lämmöltä.
Jatka sekoittamista. Valuta sulanut ja lämmin voi pienenä nauhana keltuaismassan sekaan voimakkaasti vatkaten. Kun olet lisännyt voin, maista kastiketta. Lisää suolaa tai/ja sitruunaa tarpeen mukaan.
Basilikajugurtti:
Nypi ja hienonna basilikan lehdet veitsellä. Lisää kulhoon jossa on jugurttia ja sitruunan kuori, sekä mehu. Mausta mieleiseksesi.
Maut pääsevät paremmin esille, jos seoksen antaa tekeytyä pari tuntia kylmässä.
Punasipulivinegret:
Hienonna punasipuli erittäin hienoksi veitsellä. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna maustua yön yli.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"