Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Hiivaleipää kolmella tavalla

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Maailman leipäpäivänä leivotaan puolukkaleipää, pähkinävuokaleipää ja ciabattaa. Näille kolmelle leivälle on yhteistä juuritaikina, joka nopeuttaa ja helpottaa leipomista. Yhdestä juuresta riittää kolmeen reilun kokoiseen leipään.

Juuri

  • 0,5 litraa vettä
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 pala hiivaa (50 g)
  • 1 rkl siirappia

Puolukkaleipä

  • Juuritaikinaa
  • 2 dl puolukkasosetta
  • 1 dl siirappia
  • 0,5 dl sulatettua voita
  • 1 dl ruisjauhoja
  • n. 3 dl hiivaleipäjauhoja

Pähkinävuokaleipä

  • Juuritaikinaa
  • 2 dl pähkinäsekoitusta
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • n. 3 dl jauhoja

Ciabatta

  • Juuritaikinaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • 1 dl jauhoja

Valmistusohje

Leivänteossa kannattaa ottaa huomioon, että tarkkaa jauhojen määrää on reseptissä vaikeaa antaa. Jauhoja kannattaa siis lisätä vähän (desi) kerrallaan ja ylittää reseptissä mainittu määrä, jos taikina jää liian löysäksi.

Ciabatan kohdalla noudata määriä, sillä taikinan on tarkoitus olla hyvin löysää. Vaivausajat on laskettu käsin vaivaamiseen, koneella taikina valmistuu neljästä viiteen minuutissa.

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, siirappi ja vehnäjauhot. Peitä juuritaikina liinalla ja anna kohota puolisen tuntia. Juuritaikina on valmis, kun sen määrä on kaksinkertaistunut ja se kuplii. Jaa juuri useampaan osaan, käytä mielellään vaakaa apuna, jotta saat kaikista osista saman painoisia.

Puolukkaleipä:

Lisää juuritaikinaan puolukkasose, siirappi ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi ja aloita jauhojen lisääminen desi kerrallaan ruisjauhoista aloittaen.

Vaivaa taikinaa vähintään kymmenen minuuttia.

Muovaa taikinasta pyöreä tai pitkulainen leipä, voit leikata leivän pintaan koristeviiltoja terävällä veitsellä. Anna leivän kohota liinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunti kunnes leivän koko on kaksinkertaistunut. Paista 200-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia.

Pähkinävoileipä:

Sekoita juuritaikinaan pähkinät, suola ja öljy. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa vähintään kymmenen minuuttia.

Ota taikina astiasta työtasolle ja painele se levyksi. Kääri levy rullalle ja aseta rulla voideltuun leipävuokaan. Voit leikata leivän pintaan koristeviiltoja terävällä veitsellä. Peitä vuoka liinalla ja anna leivän kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunti. Paista 200-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia.

Ciabatta:

Sekoita juuritaikinaan suola, oliiviöljy ja jauhot. Sekoita noin kolme minuuttia.

Kohota lämpimässä liinalla peitettynä noin tunti. Jauhota uunipelti.

Kumoa taikina pellille ja muotoile siitä neliö nuolijaa tai lastaa apuna käyttäen. Peitä leipä kevyesti jauhoilla ja anna kohota vielä puoli tuntia. Paista 220-asteisessa uunissa 30 minuuttia, jäähdytä valmis leipä ritilällä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä