Intialainen herneriisi

Eteläisen Intian ruoissa tuoksuvat mausteneilikka ja kaneli. Riisi sopii erinomaisesti liha- ja soijaruokien lisukkeeksi.

4 annosta

  • 4½ dl basmatiriisiä
  • 3 litraa vettä
  • 4 rkl ruokaöljyä
  • 1½ tl kokonaisia kuminansiemeniä
  • 1 kuorittu ja silputtu sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl tuoretta, raastettua inkivääriä
  • 1/4 tl jauhettua mausteneilikkaa
  • ½ tl kanelia'1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
  • 2-3 hienonnettua vihreää chiliä
  • 350 g vihreitä pakasteherneitä
  • 1½ tl suolaa

Valmistusohje

1. Huuhtele riisi ja anna sen liota runsaassa vedessä 20 minuuttia. Valuta lävikössä. Kiehauta kolme litraa vettä ja anna kiehua hiljalleen. Kuori ja silppua sipuli. Kuori valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Pudota öljyyn kuminansiemen. Jos öljy tirisee, se on sopivan kuumaa. Lisää loput siemenet ja ruskista niitä 5-10 sekuntia, kunnes ne lakkaavat tirisemästä.

2. Lisää kattilaan sipuli ja kuullota sitä koko ajan sekoittaen. Purista joukkoon valkosipuli. Lisää laakerinlehdet ja inkivääri ja kuullota parin minuutin ajan. Lisää mausteneilikka, kaneli, pippuri ja chili ja kuullota 15-20 sekuntia. Lisää herneet, sekoita ja anna seoksen hautua 4-5 minuuttia. Kaada riisi kiehuvaan veteen ja sekoita hyvin. Anna kiehua voimakkaasti ilman kantta viisi minuuttia. Kaada lävikköön ja ravistele vesi pois.

3. Kaada riisi samaan kattilaan herneiden kanssa ja sekoita varovasti. Mausta suolalla. Hauduta alhaisella lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja jätä herneriisi kannen alle hautumaan 5-10 minuutiksi. Sekoita haarukalla ennen tarjoilua.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!