Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Iso lihavati mehevän papupadan kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Brasilian kansallisruoan nimi on feijoada, joka on mehevä pataruoka. Sen voi valmistaa monella eri tavalla, ja se pitää valmistella päivää ennen tarjoilua. Erilaiset lihalaadut tarjoillaan mustapapujen kera. Annokset ovat kunnonkokoisia!

12 hengelle

  • 1 kg kuivattuja, mustia papuja liotettuina
  • 2 l vettä (noin)
  • 1 tuoresuolattu häränkieli, keitetty ja nyljetty
  • 500 g tuoresuolattua sian lapapaistia
  • 2 siansorkkaa
  • 250 g savustettua siankylkeä
  • 500 g naudan patalihapaloja
  • 3 keltasipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 sellerinvarsi
  • 3 laakerinlehteä
  • 1-3 tl piri-piriä
  • 250 g chorizomakkaraa
  • 500 g raakaa sianlihamakkaraa
  • 3 keskikokoista tomaattia

Koristeluun

  • 2 appelsiinia

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipulit karkeasti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet hienosti. Viipaloi selleri. Paloittele siankylki. Kalttaa, kuori ja hienonna tomaatit.

2. Laita pavut isoon kattilaan ja kaada päälle vettä, kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto huolellisesti. Lisää häränkieli, lapapaisti, siansorkat, siankylki, naudanliha, sipuli, valkosipuli ja selleri. Lisää laakerinlehti ja mausta piri-pirillä tai tabascolla.

3. Keitä kannen alla 1 tunti. Nosta kieli padasta ja pidä lämpimänä. Keitä muita lihoja vielä 30 minuuttia. Pistele sianlihamakkaraan muutama reikä, jottei se halkea. Lisää makkara ja chorizo pataan ja anna kaiken kiehua ilman kantta 30 minuuttia. Nosta lihat ja makkarat ja pidä lämpimänä.

4. Kuori ja viipaloi appelsiinit. Nosta padasta ½ litraa papuja ja muussaa ne tomaattien kanssa. Lisää seos papupataan. Paloittele kaikki lihat ja makkarat. Asettele papujen päälle. Koristele appelsiiniviipalein.

Tuoreimmat aiheesta

Porsaanlihapata