Jouluinen sämpyläkuusi
Jouluinen sämpyläkuusi on herkullinen ja kaunis suolainen leivonnainen, joka sopii loistavasti pikkujoulujen herkkupöytään! Testaa Annin uunissa -ohjelman resepti.
Sämpylätaikina
- noin 7,5 dl vehnäjauhoa
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 rkl Dansukker Luomuruokosokeria
- 1 tl suolaa
- 3 dl Kaslink Aito Kaurajuomaa
- 100 g voita tai margariinia
- 50 g sulaa voita tai margariinia voiteluun
- koristeeksi basilikaa ja punaista chiliä
- kuivattuja syötäviä kukkia
Chilivoi
- 50 g pehmeää voita
- puolikas keltainen ja punainen chili
- 1 tl maissijauhoja
Basilikavoi
- 50 g pehmeää voita
- 1 ruukkubasilikaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl maissijauhoja
Valmistusohje
Annoksia: 24 sämpylää
HUOM! Valmista maustevoit etukäteen!
1. Mittaa kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa (myös kuivahiiva).
2. Sulata voi ja jätä sivuun.
3. Lämmitä kaurajuoma noin 37 asteiseksi. Lisää neste kuiviin aineisiin kahdessa erässä ja vaivaa noin 5 minuuttia yleiskoneessa.
4. Lisää sulatettu voi taikinaan vaivauksen puolessa välissä.
5. Jätä taikina kohoamaan peiteltynä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.
6. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja jaa kahteen osaan.
7. Tee kaksi tankoa, joista molemmista leikataan 12 taikinapalaa.
8. Pyöritä taikinapalat kiinteiksi palloiksi.
9. Leikkaa pakastetusta maustevoitangoista reilun sormenpään kokoisia paloja.
10. Venytä taikinapalloa ja paina maustevoi taikinapallojen pohjalle ja nipistele pohja kiinni. Aseta pallot kuusen muotoon pellille, jätä hieman tilaa jokaisen pallon väliin, koska sämpylät kohoavat.
11. Kohota sämpyläkuusta noin 20-30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
12. Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
13. Voitele sämpylät heti paiston jälkeen sulalla voilla ja ripottele päälle chili- sekä basilikasilppua.
HUOM! Valmista maustevoit etukäteen!
Chilivoi
1. Mittaa voi kulhoon ja anna pehmentyä kunnolla.
2. Hienonna chili ja sekoita maissijauhon kanssa kunnolla voin joukkoon.
3. Muotoile voi pötköksi, kääri kelmuun ja laita pötkö pakkaseen.
Basilikavoi
1. Mittaa voi kulhoon ja anna pehmentyä kunnolla.
2. Hienonna basilika sekä valkosipuli ja sekoita maissijauhon kanssa kunnolla voin joukkoon.
3. Muotoile voi pötköksi, kääri kelmuun ja laita pötkö pakkaseen.
Vinkki! Hyvä vaihtoehto tuoreille yrteille ovat Sallisen maustepurkeista löytyvät kuivattu basilika ja valkosipuli.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku