Joulusilli

Kotitekoinen silli on todellinen joulupöydän klassikko. Suolasillin käsittelyssä on tärkeää muistaa riittävä liotus. Silli on parhaimmillaan kun se on maustunut liemessään 2-7 päivää. Jääkaapissa se säilyy kaksi viikkoa, mutta uusi liemi kannattaa valmistaa jo viikon kuluttua.

4 annosta

  • 220 g suolasillifileetä
  • 5 dl vettä
  • 12 cl viinietikkaa
  • vajaa 2 dl sokeria
  • 2 purjoa (vihreät osat)
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 2 rkl kokonaisia maustepippureita rouhittuna
  • 2 laakerinlehteä
  • viipaloitu punasipuli
  • tillinoksia
  • kokonaisia maustepippureita rouhittuna

Kahdeksalle

  • 8 liotettua sillifileetä
  • 2 punasipulia
  • 1 porkkana
  • 15 kokonaista maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä

Liemi

  • 1 dl etikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä

Tarjoiluun

  • punasipulisuikaleita
  • 2 maustepippuria rouheena

4 annosta

  • 2 kokonaista suolasilliä, noin 700 g
  • hienonnettua tilliä
  • 5 dl vettä
  • 11 cl väkiviinaetikkaa (12%)
  • 1 dl sokeria
  • 1 pala purjosipulin vihreää osaa viipaloituna
  • ½ keskikokoinen sipuli viipaloituna
  • muutama porkkanaviipale
  • 1 rkl tuoreita piparjuurisuikaleita
  • 5 mausteneilikkaa
  • 2 pientä laakerinlehteä
  • 1 rkl murskattua maustepippuria

4 annosta

  • 4 liotettua suolasillifileetä
  • 1 dl ketsuppia
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl väkiviinietikkaa
  • 2 rkl pikkelssiä
  • 2 rkl hienonnettua sipulia
  • 10 neilikkaa
  • 15 rouhittua maustepippuria
  • 1 rkl ruokaöljyä

Koristeluun

  • 1 punasipuli
  • tilliä

1 satsiin

  • 1 prk liotettua säilykesilliä
  • 1 punasipuli, viipaleina
  • 2 rkl tilliä, hienonnettuna
  • 1 rkl kidesokeria
  • 1 tl neilikoita, murskattuna
  • 1 tl maustepippuria, murskattuna
  • ½ dl ketsuppia
  • 1-2 rkl majoneesia
  • ½ dl punssia

Neljälle

  • 2 purkkia à 420 g liotettua, maustamatonta silliä

Maustamiseen

  • 30 kokonaista maustepippuria
  • 30 kokonaista mustapippuria
  • 12 mausteneilikkaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 punasipulia

Liemi

  • 1 dl etikkaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 dl sokeria

Kuudelle

  • 4 liotettua, suolaista sillifileetä
  • 2 sitruunaa
  • 1 ½ dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 punasipuli
  • ½ purjo
  • 1 nippu tilliä
  • 1 pieni laakerinlehti
  • 2 tl kokonaisia maustepippureita
  • 3 mausteneilikkaa

Neljälle sillifileelle

  • 4 sillifileetä
  • 2 ½ rkl sinappia
  • 2 rkl viinietikkaa
  • 2 tippaa HP-kastiketta
  • 2 tippaa worchestershirekastiketta
  • 1 ½ rkl kidesokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 maustemitta valkopippuria
  • 1 dl ruokaöljyä
  • 1 nippu tilliä

Koristeluun

  • 2 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 3 rkl hienonnettua ruohosipulia

Valmistusohje

1. Liota sillifileitä vedessä 10-12 tuntia. Tarkista suolaisuus ja liota tarvittaessa vielä pari tuntia.

2. Valmista vedestä, etikasta ja sokerista liemi. Puhdista purjojen vihreä osa ja leikkaa sentin viipaleiksi. Kuosi ja viipaloi sipuli ja porkkana. Pane liemeen kokonaiset, hyvin valutetut sillifileet, purjo-, porkkana- ja sipuliviipaleet, laakerinlehdet ja pippurit. Anna maustua vähintään vuorokausi.

3. Leikkaa fileet ennen tarjoilua sentin paloiksi. Koristele punasipuliviipaleilla, ripauksella vastarouhittua maustepippuria ja muutamalla tillinoksalla. Vinkki: Jos sinulla on kotona säilöttyjä punajuuria, tiputa liemeen muutama pisara punajuurilientä antamaan kaunis punertava väri.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.