Kolmen sortin silakkaa
Klassinen alkuruoka silloin, kun haluat tarjoilla jotakin rannikkosuomalaista ja saaristolaista. Kaikki kolme silakkalajia voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja sitten vain järjestellä ne aseteille juuri ennen tarjoilua. Huomaa, että tarvitset 600 grammaan fileitä kilon perkaamattomia silakoita.
Ainekset
- Kuudelle-kahdeksalle
Yrttigraavatut silakat
- 600 g silakkafileitä
Liemi
- 4 dl vettä
- 2 dl etikkaa, 12%
- 1 rkl suolaa
Yrttikastike
- 2 dl kermaviiliä
- 2 rkl vaaleaa ranskalaista sinappia
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 2 tl suolaa
- 2 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
- 4 rkl tomusokeria
- 2 rkl tillisilppua
- 2 rkl ruohosipulisilppua
- 2 rkl persiljasilppua
Rapusilakat
- 600 g silakkafileitä
- 1 ½ tl suolaa
- 1 dl tillisilppua
- 2 rkl tillinsiemeniä
- 1 dl tomaattimehua
Etikka-silakkapihvit
- 600 g silakkafileitä
Liemi
- 3 ½ dl vettä
- 2 dl etikkaa
- 1 tl suolaa
- 1 ½ rkl sokeria
- 1 tl karkeasti rouhittua maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- ½ punasipuli
- 1 porkkana
Leivitys
- 3 rkl korppujauhoa
- 2 rkl vehnäjauhoa
- suolaa ja valkopippuria
- 3 rkl voita
- ½ dl tillisilppua
Tarjoiluun
- keitettyjä perunoita
- vahvaa juustoa
Koristeluun
- lehtipersiljaa
- kruunutilliä
Valmistusohje
1. Yrttigraavatut silakat: Pakasta silakkafileet vuorokaudeksi. Sekoita vesi, etikka ja suola, kiehauta ja keitä 5 minuuttia. Jäähdytä liemi ja laita fileet siihen. Anna maustua jääkaapissa vuorokausi. Ota fileet liemestä, huuhtele ja valuta ne. Silppua yrtit ja ruohosipuli. Sekoita keskenään kermaviili, sinappi, viinietikka, suola, pippuri, sokeri sekä yrttisilput kastikkeeksi. Lado silakkafileitä ja kastiketta vuorotellen lasipurkkiin siten, että kastiketta tulee kaikille fileille. Pane purkki jääkaappiin vuorokaudeksi ennen tarjoilua. Yrttigraavatut silakat säilyvät jääkaapissa jopa viikon.
2. Rapusilakat: Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kääri fileet rullalle lihapuoli ulospäin. Lado rullat vieri viereen voideltuun uunivuokaan. Sirota silakkakääröjen päälle suolaa, tillisilppua ja tillinsiemeniä. Kaada päälle tomaattimehu ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja pidä jääkaapissa ennen tarjoilua.
3. Etikka-silakkapihvit: Sekoita vesi, etikka, sokeri, suola ja pippuri, kiehauta seos ja keitä 5 minuuttia. Anna liemen jäähtyä kokonaan. Silakkapihvit: Laita aina kaksi silakkafileetä vastakkain ja leivitä ne seoksessa, jossa on korppujauhoa, vehnäjauhoa, suolaa ja pippuria. Paista silkkapihvit kullanruskeiksi voissa 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta. Valuta talouspaperin päällä. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuori porkkana ja viipaloi ohuelti. Hienonna tilli. Lado lämpimät silakkapihvit vuorotellen punasipuli- ja porkkanaviipaleiden kanssa kulhoon. Kaada päälle kylmä etikkaliemi ja sirottele päälle tillisilppua. Peitä kulho kannella tai alumiinifoliolla ja pane kylmään ainakin 8 tunniksi ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku