Juustokohokas parmesaanista
Ranskalaiset kokit vatkaavat munanvalkuaiset mieluiten pallovispilällä pyöreäpohjaisissa kuparikulhoissa – heidän mukaansa kulhoista irtoava pienenpieni määrä happoa takaa valkuaisten ilmavuuden.
Neljälle-kuudelle
- 4 kokonaista kananmunaa + 1 munanvalkuainen
- voita ja 1 rkl juustoraastetta vuokaan
- 3 dl maitoa
- 60 g voita
- 45 g vehnäjauhoja (n. ¾ dl
- 1 maustemitta vastajauhettua valkopippuria
- ripaus cayennepippuria
- ripaus jauhettua muskottipähkinää
- 1 maustemitta suolaa
- 1 ½ dl raastettua parmesaanijuustoa
Tarvitset myös
- kohokasvuoan, 1 ½ litran
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 210 asteeseen. Raasta juusto. Voitele vuoka ja ripottele juusto sisäpinnalle. Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset.
2. Kuumenna maito. Sulata voi toisessa kattilassa, lisää vehnäjauhot samalla vatkaten ja paista hetki ilman että jauho-voiseos saa väriä. Ota kattila liedeltä. Lisää kuuma maito hitaasti, vähän kerrallaan, samalla vatkaten. Lisää pippuri, cayennepippuri ja muskotti. Laita kattila takaisin liedelle, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua 1 minuutti samalla voimakkaasti vatkaten. Ota liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan. HUOM! Kastike ei tässä vaiheessa saa kiehua, silloin keltuaiset hyytyvät.
3. Lisää valkuaisiin 1 maustemitta suolaa. Vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Valkuaisvaahtoon pitää muodostua huippuja kun nostat vispilää. Kun valkuaiset sekoittaa muihin aineksiin, vaahtoon vaivalla vatkattu ilma häviää helposti. Tämän voi yrittää estää sekoittamalla taikina puoleen valkuaisista, sitten loput valkuaiset käännellään taikinaan erittäin varovaisesti. Ei haittaa, vaikka taikina olisi hieman ”raidallinen”.
4. Kaada taikina vuokaan, vuoan yläreunaan pitää jäädä n. 5 cm tyhjää. Kopauta vuoan pohjaa kevyesti pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat katoavat pohjasta. Siloita pinta varovaisesti ja ripottele päälle loput juustosta. Laita kohokasvuoka uunin keskitasolle ja alenna lämpö 190 asteeseen. Paista 25-30 minuuttia. HUOM! Älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana, silloin kohokas lätsähtää. Tarjoile heti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku