Koko Suomi leipoo: Mummin Sitruunamarenkipiirakka
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.
Pohja
- 175 g pehmennyttä normaalisuolaista voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 2 rkl kylmää vettä
- 1 kananmuna
- sitruunan raastettua kuorta
Täyte
- 2 dl sitruunan mehua (3 sitruunaa)
- 2.5 dl vettä
- 3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
- 2 dl sokeria
- 8 keltuaista
- 100 g pehmennyttä suolaamatonta voita
- sitruunan raastettua kuorta
Kuorrutus, sveitsiläinen marenki
- 8 valkuaista
- 5 dl sokeria (pienikiteistä Siro-sokeria)
Koristelu
- 2 tuoretta sitruunaa
Valmistusohje
Uuni päälle 200C
Valmista pohja. Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi ne sekaisin voin kanssa. Lisää muna, vesi ja halutessasi sitruunan kuori raastetta (1-2 rkl).
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Laita piirakan pohjalle leivinpaperia, jonka päälle leivontapainot/kuivat herneet. Esipaista piirakkaa 200C asteessa n.10-15 min kunnes reunat saavat kauniisti väriä.
Poista leivinpaperia ja painot ja paista pohjaa vielä n.5min. Alenna uunin lämpö 150C
Valmistele / mittaa ainekset täytettä varten valmiiksi esille. Erottele keltuaiset ja valkuaiset valmiiksi. Mittaa sokeri valmiiksi marenkia varten.
Sekoita vispilällä kattilassa yhteen kiisselin ainekset kylmänä. (voita lukuun ottamatta).
Lämmitä sitten seosta liedellä miedolla lämmöllä koko ajan. sekoittaen. Kun seos on kiehahtanut 3 minuuttia, ota liedeltä. Lopuksi sekoita kiisselin joukkoon voi.
Levitä kuuma kiisseli esikypsytetylle piirakkapohjalle. Valuta kiisseli sihdin läpi.
Nosta piirakka jäähtymään jääkaappiin n. 30min ajaksi.
Valmista sveitsiläinen marenki. Laita vettä kattilaan kiehumaan. Vatkaa valkuaiset kattilan päällä metallikulhossa ensin vaahdoksi (vesi ei saa koskettaa metallikulhon pohjaa). Lisää sokeria hitaasti joukkoon koko ajan vatkaten parissa osassa. Marenki on valmis, kun se on +60 asteista, kiiltävää ja jäykkää. (vie n. 10min) Nosta metallikulho pois ja vatkaa marenkia, kunnes se hieman jäähtyy.
Levitä ensin marenkia tasaisesti kauttaaltaan piirakalle. Pursota sitten sen päälle kauniita marenki pursotuksia piirakka täyteen. Tyyli on vapaa!
Laita piirakka vielä uuniin 150C n.30min kunnes marenki saa kauniin värin. Vahdi piirakkaa tarkasti, sillä marenki palaa todella helposti. (tai käytä vaihtoehtoisesti kaasupoltinta)
Anna piirakan jäähtyä kunnolla, ennen leikkaamista/ tarjolle laittoa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku