Juustokohokas
Kohokas eli sufflé on maineeltaan konstikas ruoka. Nimi tulee ranskan sanasta souffler, puhaltaa. Ja siitähän kohokkaassa on kysymys. Oikein tehty kohokas kohoaa uunissa kuin puhallettuna eli siihen täytyy vatkata mahdollisimman paljon ilmaa.
Viidelle
- 4 kokonaista munaa + 1 valkuainen
- 3 dl maitoa
- 60 g voita
- 45 g (n. 3/4 dl) vehnäjauhoa
- 1 maustemitta valkopippuria
- ½ maustemittaa kajennepippuria
- ½ maustemittaa muskottiraastetta
- 1 maustemitta suolaa
- 1 ½ dl parmesaaniraastetta
Vuokaan
- 2 tl voita
- 2 rkl parmesaaniraastetta
Lisäksi
- 1 ½ litran sufflévuoka
Valmistusohje
1. Kuumenna uni 210 asteeseen. Raasta juusto. Voitele vuoka ja sirottele sisäpinta juustoraasteella. Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset. Riko munat siis kahden kulhon yläpuolella ja jaa kumpikin laji omaan kulhoonsa. Lisää valkuaiskulhoon yksi ylimääräinen valkuainen.
2. Kuumenna maito. Sulata voi toisessa kasarissa, sekoita siihen vehnäjauho vatkaten ja kuullota jauhoa hetki ruskistamatta. Ota kattila liedeltä ja kaada sekaan kuuma maito hitaasti, vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon pippuri, kajenne ja muskotti. Nosta kasari takaisin liedelle, kuumenna ja anna kiehua 1 minuutti voimakkaasti vispaten. Ota liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Sekoita sitten joukkoon munankeltuaiset yksi kerrallaan. Huom! Seos ei saa olla kiehuvaa, muuten keltuaiset saostuvat heti.
3. Sekoita 1 maustemitta suolaa valkuaisiin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Valkuaisvaahdosta täytyy nousta huippuja, kun nostat vispilää. Kun valkuaisvaahtoa sekoitetaan taikinaan, vaivalla vatkatut ilmakuplat häviävät herkästi. Yksi kikka on lisätä seokseen ensin puolet valkuaisvaahdosta, sitten käännellään joukkoon loppu vaahto äärettömän varovaisesti.
4. Kaada taikina vuokaan ja katso, että reunaa jää ainakin 5 senttiä taikinan yläpuolelle. Kopauta vuoan pohjaa kevyesti alustaan, jotta saat mahdolliset ilmakuplat pois pohjasta. Tasoita pinta varovasti ja sirottele pinnalle loppu juustoraaste. Aseta kohokasvuoka uunin keskitasolle ja alenna lämpö 190 asteeseen. Paista kohokasta 25-30 minuuttia. HUOM! Uuninluukkua ei saa avata, silloin sufflé lässähtää. Tarjoile heti uunista otettua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku