Juustokohokas
Kohokas eli sufflé on maineeltaan konstikas ruoka. Nimi tulee ranskan sanasta souffler, puhaltaa. Ja siitähän kohokkaassa on kysymys. Oikein tehty kohokas kohoaa uunissa kuin puhallettuna eli siihen täytyy vatkata mahdollisimman paljon ilmaa.
Viidelle
- 4 kokonaista munaa + 1 valkuainen
- 3 dl maitoa
- 60 g voita
- 45 g (n. 3/4 dl) vehnäjauhoa
- 1 maustemitta valkopippuria
- ½ maustemittaa kajennepippuria
- ½ maustemittaa muskottiraastetta
- 1 maustemitta suolaa
- 1 ½ dl parmesaaniraastetta
Vuokaan
- 2 tl voita
- 2 rkl parmesaaniraastetta
Lisäksi
- 1 ½ litran sufflévuoka
Valmistusohje
1. Kuumenna uni 210 asteeseen. Raasta juusto. Voitele vuoka ja sirottele sisäpinta juustoraasteella. Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset. Riko munat siis kahden kulhon yläpuolella ja jaa kumpikin laji omaan kulhoonsa. Lisää valkuaiskulhoon yksi ylimääräinen valkuainen.
2. Kuumenna maito. Sulata voi toisessa kasarissa, sekoita siihen vehnäjauho vatkaten ja kuullota jauhoa hetki ruskistamatta. Ota kattila liedeltä ja kaada sekaan kuuma maito hitaasti, vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon pippuri, kajenne ja muskotti. Nosta kasari takaisin liedelle, kuumenna ja anna kiehua 1 minuutti voimakkaasti vispaten. Ota liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Sekoita sitten joukkoon munankeltuaiset yksi kerrallaan. Huom! Seos ei saa olla kiehuvaa, muuten keltuaiset saostuvat heti.
3. Sekoita 1 maustemitta suolaa valkuaisiin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Valkuaisvaahdosta täytyy nousta huippuja, kun nostat vispilää. Kun valkuaisvaahtoa sekoitetaan taikinaan, vaivalla vatkatut ilmakuplat häviävät herkästi. Yksi kikka on lisätä seokseen ensin puolet valkuaisvaahdosta, sitten käännellään joukkoon loppu vaahto äärettömän varovaisesti.
4. Kaada taikina vuokaan ja katso, että reunaa jää ainakin 5 senttiä taikinan yläpuolelle. Kopauta vuoan pohjaa kevyesti alustaan, jotta saat mahdolliset ilmakuplat pois pohjasta. Tasoita pinta varovasti ja sirottele pinnalle loppu juustoraaste. Aseta kohokasvuoka uunin keskitasolle ja alenna lämpö 190 asteeseen. Paista kohokasta 25-30 minuuttia. HUOM! Uuninluukkua ei saa avata, silloin sufflé lässähtää. Tarjoile heti uunista otettua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan