Juustosuflee ja selleriä

Ainekset

  • 2 dl maitoa
  • 1 pieni hienonnettu sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus cayennepippuria
  • 50 g voita
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 4 keltuaista
  • 6 valkuaista
  • ½ tl Dijon-sinappia
  • 100 g raastettua gruyèrejuustoa tai emmentaljuustoa
  • suolaa ja pippuria
  • voita kulhon voitelemiseen

Valmistusohje

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kaada maito pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Yhdistä maitoon sipuli, laakerinlehti, timjami, muskottipähkinä, cayennepippuri, suola ja pippuri. Lämmitä kunnes maito on lähes kiehumispisteessä ja siirrä sivuun.

Sulata voi miedolla lämmöllä toisessa kattilassa, lisää siihen kaikki jauhot kerralla ja sekoita minuutin verran. Siivilöi maustettu maito. Kaada maito nauhana voi-jauhoseokseen koko ajan vispilällä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia (sekoita välillä) tahnamaiseksi kastikkeeksi.

Voitele sufleevuoka (halkaisija noin 20 cm). Yhdistä keltuaiset yksitellen kastikkeeseen. Vaahdota valkuaiset melkein kovaksi vaahdoksi. Sekoita ensin muutama lusikallinen valkuaisvaahtoa kastikkeeseen ja yhdistä sitten koko kastike valkuaisvaahtoon. Sekoita varovasti, taikinan kuohkeus on sufleen tekemisessä kaikkein tärkeintä.

Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja siirrä vuoka heti uuniin. Paista 30−35 minuuttia kunnes suflee on kuohkea ja kullanruskea. Älä avaa uunia paiston aikana. Tarjoile sufleen kanssa todella ohueksi viipaloitua varsiselleriä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.