25.2.2015: Kokeile Olga Temosen reseptiä. Resepti kirjasta Olgan pullakirja (Tammi, 2015).
Täysjyväpullataikina
- 5 dl vettä tai maitoa
- 1 pala (50g) tuorehiivaa
- 2 dl sokeria tai hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 150 g pehmeää voita tai margariinia
- 12-13 dl täysjyväspeltti- tai vehnäjauhoja
Täyte
- 100g sulatettua voita
- 4 rkl kanelia
- 2 tl vaniljasokeria
- 1,5 dl intiaanisokeria tai fariinisokeria
- 1,5 dl pekaanipähkinöitä hienonnettuna
Kuorrute
- 2 rkl vettä
- 2,5-3 dl tomusokeria
- 3 tl vaniljasokeria
- 1 rkl pehmeää voita tai margariinia
Valmistusohje
Pullataikina:
Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi tai maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan ja vatkaa samalla napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.
Vaivaa pehmeä voi tai margariini taikinaan vuorotellen loppujen jauhojen kanssa, Vaivaa taikina huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Malttia, täysjyvätaikina nousee tavallista pullataikinaa hitaammin.
Täyte ja kuorrute:
Sulata täytettä varten voi ja sekoita siihen muut ainekset.
Kauli taikinasta yksi iso ja pitkä vajaan sentin paksuinen levy. Levitä levyn päälle tasaisesti täyte. Rullaa levy. Leikkaa paloiksi.
Nosta kiekot uunipellille leivinpaperin päälle ja laita päälle liina. Anna nousta 20 minuutin ajan. Pullia ei tarvitse voidella.
Paista pullia 200 asteessa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) 12 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Anna pullien jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrute. Sekoita kulhossa vesi, tomusokeri, vaniljasokeri ja voi. Sekoita notkeaksi mutta napakan tuntuiseksi seokseksi ja lisää tarvittaessa vielä tomusokeria.
Pursota kuorrute tai levitä se veitsellä jäähtyneiden pullien päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa