Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Keitetty, tuore häränrinta piparjuurikastikkeella

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Häränrinnan voi keittää vuorokautta ennen tarjoilua. Keitinveteen tulee 2 tl suolaa per litra vettä. Kun liha saa levätä painon alla yön yli, se on helppo viipaloida kauniiksi siivuiksi.

Kuudelle

  • 1 kg tuoretta häränrintaa
  • vettä + suolaa
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 4 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • ¼ juuriselleri
  • 1 purjo
  • 2 keltasipulia

Kastike

  • 5 dl lientä
  • 2 ½ rkl voita
  • 2 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kuohukermaa
  • 100 g raastettua piparjuurta
  • 1 tl viinietikkaa
  • 1 tl kidesokeria
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

1. Kuori sipulit. Huuhdo ja puhdista purjo. Kuori porkkanat, palsternakat ja selleri. Pilko sipulit ja juurekset pienemmiksi. Laita häränrinta kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada pois vesi, lisää uutta vettä, suolaa kevyesti, lisää pippurit ja kuumenna taas kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen 2 tuntia. Lisää sipuli ja kasvikset. Keitä kunnes härkä on mureaa ja vihannekset juuri ja juuri pehmeitä. Nosta liha varovaisesti reikäkauhalla ja anna jäähtyä, anna lihan levätä kahden lautasen välissä painon alla yön yli. Siivilöi liemi kulhoon ja säästä vihannekset. Säilytä kaikki ainekset viileässä yön yli.

2. Kastike: Kuori liemestä rasva. Keitä n. 5 dl liemestä. Sulata voi toisessa kattilassa. Ota liedeltä ja sekoita mukaan jauhot. Laita takaisin liedelle ja lisää lientä samalla sekoittaen, vähän kerrallaan. Lisää kerma ja anna kiehua 4-5 minuuttia. Raasta piparjuuri. Ota kastikekattila liedeltä ja lisää piparjuuri. Tämän jälkeen kastiketta ei enää saa keittää. Mausta varovaisesti suolalla, pippurilla, viinietikalla ja sokerilla. Viinietikka ja sokeri saavat esiin piparjuuren maun.

3. Viipaloi liha ja lämmitä se tilkassa lientä kasvisten kera uunissa. Peitä alumiinifoliolla, jotta liha ei kuivu.

Tuoreimmat aiheesta

Häränrinta