Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Keitettyä, tuoretta häränrintaa ja juureksia

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Rinnan tulee jäähtyä painon alla, joten ruoanvalmistus vaatii aikaa. Vaihtele mielellään kasviksia ja juureksia oman makusi mukaan.

Kuudelle

  • 1 ½ kg tuoretta häränrintaa luineen
  • 1 ½ tl suolaa per litra vettä
  • 7 kokonaista valkopippuria
  • 2 neilikkaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • 1 valkosipulinkynsi
  • muutama persiljanoksa
  • 1 porkkana
  • 1 purjo
  • 1 keltasipuli
  • 30 g juuriselleriä

Kastike

  • 3 dl lientä lihan keittämisestä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 100 g raastettua piparjuurta
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • muutama tippa valkoviinietikkaa
  • 1 maustemitta sokeria

Valmistusohje

1. Puhdista ja kuori porkkana, purjo, sipuli ja juuriselleri, paloittele ne pienemmiksi paloiksi. Laita huuhdottu häränrinta kattilaan ja lisää niin paljon vettä että liha peittyy. Nosta liha vedestä, suolaa vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Laita liha kiehuvaan veteen, kuumenna taas kiehuvaksi ja kuori vaahto huolellisesti. Lisää mausteet, persiljanvarret ja vihannekset.

2. Keitä lihaa kunnes se tuntuu murealta, kun pistät sitä haarukalla, n. 2 tuntia. Nosta liha padasta ja poista luu. Säästä liemi ja siivilöi se. Laita vastakeitetty häränrinta painon alle vuokaan (laita lihan päälle leivinlauta ja paino) ja anna jäähtyä.

3. Sulata voi kastikkeeseen, sekoita siihen jauhot. Lisää 3 dl lientä, vähän kerrallaan. Lisää kerma. Raasta mukaan piparjuuri, mausta suolalla, pippurilla, muutamalla tipalla viinietikkaa ja ripauksella sokeria. Keitä kevyesti hieman sesongin tuoreita vihanneksia lopussa liemessä. Nosta vihannekset liemessä, lämmitä lopuksi härästä viipaloimiasi, ohuita siivuja liemessä. Tarjoile kastikkeen kera.

Tuoreimmat aiheesta

Häränrinta