Keltti ja sinisimpukat vihreässä kastikkeessa
Tämän ruoan alkuperäisessä ohjeessa on käytetty kelttiä tai oikeastaan paksuhuulikelttiä (chelon labrosus), jota Suomen vesillä ei esiinny kalastettavaksi asti. Se onkin eteläisempien merien kala, joka on erittäin arvostettu Etelä-Euroopan ravintoloissa. Jos et omasta kalakaupastasi löydä kelttiä, korvaa se mielikalallasi.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton
Neljälle
- 600 g kelttifileetä nahkoineen
- 25 g voita
- suolaa ja valkopippuria
- 20 sinisimpukkaa
- ½ dl valkoviiniä
- 1 dl vettä
- 1 salottisipuli
Vihreä kastike
- 1 salaattikerä
- 1 salaattisipuli (kevätsipuli)
- 1 nippu persiljaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- friteerattuja juuressuikaleita
Valmistusohje
1. Vihreä kastike: Hienonna salaatti, salaattisipuli ja persilja erittäin hienoksi tai hienonna mikserillä öljyn kanssa. Kastikkeen kuuluu olla rakenteeltaan samettista ja väriltään syvänvihreää. Mausta kastike suolalla, jauhetulla valkopippurilla ja balsamicolla.
2. Pese harjalla simpukat huolellisesti, heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu, kun kopautat niitä pöytään. Hienonna salottisipuli ja sekoita yhteen veden ja valkoviinin kanssa isossa kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää simpukat ja peitä kannella. Ravista kattilaa silloin tällöin. Kaikkien syötävien simpukoiden tulee olla avautuneita, kun kattila otetaan liedeltä. Ne, jotka eivät avaudu, heitetään pois.
3. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Sulata voi. Leikkaa fileet annospaloiksi ja mausta lihapuoli suolalla ja jauhetulla valkopippurilla. Aseta kalapalat voideltuun uunivuokaan ja penslaa ne voisulalla. Paista kalapaloja uunissa, kunnes ne ovat valkoisia kauttaaltaan, noin 5 minuuttia. Tarjoile keitettyjen sinisimpukoiden ja viherkastikkeen kera, sirottele pinnalle öljyssä keitettyjä ohuen ohuita juuressuikaleita.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka