Mademuhennos on yksi talven herkkuruokia. Made on ainoa makeassa vedessä elävä turskakala. Madetta voi muhentaa monella tapaa, mutta sen tarjoileminen maksan ja mädin kanssa on aina yhtä tärkeää.

Neljälle

  • 1 ½ kg madetta
  • ¼ pullo kuivaa valkoviiniä (vajaa 2 dl)
  • 2 dl vettä
  • 1 pieni keltasipuli
  • 50 g juuriselleriä
  • 1 nippu persiljaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 palaa muskottikukkaa
  • 2 vaaleaa leipäviipaletta
  • voita paistamiseen
  • 1 sitruuna
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • pippuria
  • keitettyjä perunoita

Valmistusohje

1. Perkaa ja nylje kala, tai pyydä apua kalatiskiltä. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja kuutioi juuriselleri. Keitä viini, vesi, sipuli, selleri, persiljanvarret, laakerinlehti, muskotinkukat, mateen pää ja evät liemeksi. Keitä lientä 20 minuuttia ja anna hautua 10 minuuttia, siivilöi.

2. Keitä mateen maksa ja mäti tai maiti kevyesti suolatussa vedessä n. 20 minuuttia, pidempään jos mätiä on paljon. Leikkaa kala paloiksi. Keitä paloja liemessä n. 15 minuuttia. Nosta kalapalat liemestä ja pidä ne lämpiminä. Keitä liemi kokoon.

3. Sekoita voi ja jauhot suurukseksi. Lisää se nokareittain liemeen samalla sekoittaen, kunnes kastike on halutun paksuista. Lisää kerma ja keitä 4-5 minuuttia. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

4. Paista 4 kolmiota vaaleaa leipää voissa. Leikkaa sitruunasta 4 viipaletta ja hienonna persilja. Kääntele sitruunaviipaleet persiljassa. Tarjoile kala runsaan kastikkeen kera. Koristele viipaloidulla maksalla ja mädillä, paistetuilla leipäviipaleilla ja persiljasitruunasiivuilla.

Tuoreimmat aiheesta

Made