Koko Suomi leipoo: Unelmien puutarhakakku, Iida

koko_suomi_leipoo_s8_eps6_taidonnäyte_tehtävä_iida_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa vietettiin kakkupäivää.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Kakkupohja

  • 5 kananmunaa
  • 210g sokeria
  • 210g erikoisvehnäjauhoa
  • 2 kpl sitruunaa
  • ½ dl rypsiöljyä

Mustaherukkatäyte

  • 3dl pakastemustaherukkaa
  • 150g tuorejuustoa
  • 2,5 dl kuohukermaa
  • 1dl sokeria
  • 1tl vaniljasokeria
  • 4 liivatetta
  • 2rkl sitruunanmehua
  • 100g mansikkaa (tuore)
  • 100g vadelmaa (tuore)

Mustaherukkahillo

  • 5dl pakastemustaherukoita
  • 2dl hillosokeria
  • tilkka vettä

Valkosuklaatäyte

  • 150g tuorejuustoa
  • 200g valkosuklaata
  • 4 kpl liivatetta
  • 2rkl sitruunan mehua
  • 1dl sokeria
  • 2dl kuohukermaa
  • 1tl vaniljasokeria

Kostutus

  • 3,5 dl maitoa

Vadelmavoikreemi

  • 500g voita
  • 800g tomusokeria
  • 2rkl maitoa
  • 1-2 tl vadelmauutetta
  • pastavärit; valkoinen, vaaleanpunainen ja vihreä

Valkosuklaaganache

  • 120 g valkosuklaata
  • 70g kuohukermaa
  • pastaväriä: valkoista ja sinistä

Sokerimassa koristeet

  • (puusanko, kukkia, lehtiä, ovi)
  • 400g sokerimassa
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • pastaväriä (valkoista, ruskeaa, vaaleanpunaista, vihreää)

Valmistusohje

KAKKUPOHJA: Vaahdota kananmuna ja sokeri. Lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori. Lisää jauhot ja öljy joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada kahteen leivinpaperilla vuorattuun 24 cm irtopohjavuokaan ja paista noin 30 min 175 asteessa. Kumoa kakkupohjat jäähtymään. Leikkaa jäähtyneet pohjat puoliksi.

MUSTAHERUKKATÄYTE: Laita liivate kylmään veteen. Paseeraa mustaherukat. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Notkista tuorejuusto ja lisää joukkoon paseerattu mustaherukka. Kuumenna sitruunan mehu ja lisää joukkoon liivate. Sekoita tuorejuuston joukkoon varovasti kermavaahto ja liivatteet koko ajan sekoittaen. Lisää pilkotut mansikat ja vadelmat.

MUSTAHERUKKAHILLO: Mittaa hillosokeri, mustaherukat ja tilkka vettä kattilaan. Sekoita niin kauan, että seos alkaa paksuuntua. Laita hillo jäähtymään.

VALKOSUKLAATÄYTE: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.  Pilko 100 g valkosuklaata pellille ja paahda uunissa noin 8 minuutin ajan tai kunnes ovat kullan ruskeita. Laita liivate likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Sulata loput 100g valkosuklaasta sulaksi. Sekoita tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon sulanut valkosuklaa. Sekoita hyvin ja lisää vatkattu kerma joukkoon nuolijalla. Lämmitä sitruunan mehu ja lisää liivatteet joukkoon, katso että liivatteet on sulaneet kunnolla ja lisää kerma-tuorejuusto seokseen nauhana kaatamalla. Pilko paahdettu valkosukaa pieniksi palasiksi ja lisää kakun kokoamisvaiheessa moussen päälle.

KOSTUTUS: Vatkaa voi vaahdoksi, lisää tomusokeri joukkoon. Vatkaa voikreemi tasaiseksi. Lisää valkoinen väri. Ota tässä vaiheessa ruohoon tarvittava voikreemi talteen. (noin 5dl). Jatka vatkausta ja lisää vadelmauute joukkoon. Laita aluksi 1 tl tarkista maku ja lisää tarvittaessa toinen teelusikallinen uutetta. Värjää massa vaaleanpunaisella pastavärillä

VALKOSUKLAAGANACHE: Sulata suklaa ja kerma mikrossa. Lisää joukkoon valkoista pastaväriä teelusikan pään verran. Jaa ganache kahteen eri astiaa, värjää toinen vaaleansiniseksi ja jätä toinen osa valkoiseksi.

KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa kakkupohja reunakalvon ympärille. Halkaise molemmat kakkupohjat puoliksi. Kostuta pohja maidolla ja levitä mustaherukkahillo. Pursota reunaan voikreemi ja lisää sitten valkosuklaamousse ja paahdettu valkosuklaamurska. Laita uusi kerros kakkupohjaa ja kostuta se ja lisää jälleen hillo. Pursota tähänkin kerrokseen voikreemi reunat ja lisää mustaherukkamousse ja marjat. Lisää 3. kakkupohja ja kostuta. Vie kakku kylmään jähmettymää

Leikkaa jokialue kakun keskelle, noin 2cm syvä ja 3cm leveä ura.  Kuorruta kakku voikreemillä. Laita sokerimassakaivo kalvoineen kakun reunaan niin että se on uurretun joen päässä. Pursota ruohotyllällä vihreäksi värjätyllä voikreemillä ruohot. Lisää sokerimassakoristeet (ovi kakun reunalle ja kukat joen ympärille). Pursota/kaada kaivoon ganache.

SOKERIMASSA KORISTEET: Tee sokerimassakoristeet kakun ollessa uunissa. 

Vaivaa sokerimassa notkeaksi. Värjää kaivoon tuleva sokerimassa ruskeaksi ja lisää cmc jauhe. Kaulitse sokerimassa tasaiseksi. Paina sokerimassaan puukuvio muotilla kuvio. Leikkaa noin 25cm pitkä ja noin 5cm korkea suikale. Leikkaa suikaleen päistä viistosti kolmion muotoiset palat. Leikkaa noin 7cm halkaisijaltaan oleva pyöreä pohja. Aseta pyöreäpohja maissitärkkelyksellä tomutetun pöydän päälle. Tee cmc jauheesta liima ja laita sitä ympyrän reunoille. Aseta suikale ympyrän päälle niin että se liimautuu kiinni ja niin että reunat ovat pystyssä. Katso että viistoon leikatut päät osuvat vähän alareunasta yhteen ja paina ne kiinni toisiinsa. Laita reunakalvo kaivon ympärille.

Tee ylijäämäpaloista puutarhaan puolikaariovi ja koristele se kukilla. Tee sokerimassasta oven nuppi.

Sokerimassakukat. Värjää osa sokerimassasta vaaleanpunaiseksi. Kaulitse massa ja paina muotilla kukkia. Ota sokerimassa ja paina vielä silikonikukkamuotin avulla kukalle muoto.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.