Koko Suomi leipoo: Appelsiini-suklaakakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmenennessä jaksossa leivottiin kakkuja.
Appelsiinikakkupohja
- 5 kpl Kananmunat
- 300 g Sokeri
- 300 g Voi
- 1,9 dl Tuorepuristettu appelsiinimehu (noin 3 appelsiinia)
- 300 g Vehnäjauhot
- 2,25 tl Leivinjauhe
- Vuokaspray
Appelsiini curd
- 1 kpl Isohko appelsiini
- 3,5 dl Tomusokeri
- 2 kpl Kananmunan keltuainen
- 50 g Voi
- Kylmää vettä
Karamelisoidut appelsiinit koristeeksi
- 1 Isohko appelsiini
- 2 dl Vettä
- 2 dl Sokeria
Mantelilastu kakun sisälle
- 80 g mantelilastu
- 70 g margariini
- 1,5 rkl vehnäjauhot
- 1,5 rkl maito
Tuhti suklaakreemi
- 150 g Tumma suklaa
- 250 g Philadelphia maustamaton tuorejuusto
- 2,5 dl Tomusokeri
Appelsiinimousse
- 2 kpl Liivatelehti
- 1 dl Kuohukerma
- 200 g Appelsiini tuorejuusto
- 50 g Appelsiini jugurttia
- 1,5 tl Vaniljasokeri
- 1 rkl Tuorepuristettu appelsiininmehu
- Kylmä vesi liivatteille
Marenkivoikreemi kuorrutus + koristelu
- 160 g (5-6kpl) Kananmunan valkuainen
- 3 dl Siro hieno sokeri
- 300g Huoneenlämpöinen voi
- 2 tl Tuorepuristettu appelsiininmehu
- Vettä kattilaan
- 1 Appelsiini
- kourallinen harsokukkia
Valmistusohje
APPELSIINIKAKKUPOHJA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneella. Sulata voi mikrossa. Purista appelsiinimehut kulhoon: 1,9 dl + 1rkl + 2 tl. Yhdistä jauhot kulhoon ja sekoita. Lisää sulatettu voi ja appelsiinimehu munavaahdon joukkoon pienellä teholla koko ajan sekoittaen. Lisää jauhot sekaan koko ajan sekoittaen. Laita kolmen 20 cm kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja suihkauta vuokasray reunoille. Jaa taikina näihin kolmeen vuokaan tasan. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Valmista appelsiinicurd ja karamelisoidut appelsiinit sekä mantelilastu. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Anna hetki jäähtyä vuoissa, kaada jäähtymään, vie hetkeksi kylmään. Valmista suklaakreemi ja mousse.
APPELSIINI CURD: Raasta appelsiinin kuori ja purista sen mehu kattilaan. Lisää sekaan tomusokeri ja kananmunan keltuaiset. Kuumenna seosta sekoitellen, anna kiehua, kunnes seos sakenee. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää voi paloina joukkoon, sekoittele jotta voi sulaa. Kaada curd kulhoon ja nosta kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
KARAMELLISOIDUT APPELSIINIT: Viipaloi appelsiini noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi, ainakin 10 kpl viipaleita. Mittaa isolle paistinpannulle sokeri ja vesi, kiehauta. Lisää appelsiini viipaleet, anna olla noin 20 minuutti keskilämmöllä. Kääntele aina välillä. Lämmitä uuni 100 asteeseen kiertoilmalla. Nosta appelsiinin ritilän päälle, laita uunipelti leivinpaperin kanssa alle. Anna olla uunissa 30 – 60 minuuttia. Nosta lautaselle jäähtymään.
MANTELILASTU: Mittaa kaikki aineet kattilaan. Kiehauta kunnes seos on tasainen. Leikkaa 20cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä manteliseos vuoan pohjalle tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia kunnes saanut väriä. Anna hetki jäähtyä ja Irrota vuoasta, jätä jäähtymään.
SUKLAAKREEMI: Sulata suklaa, anna hetki jäähtyä. Lisää tuorejuusto, sekoita. Lisää tomusokeri ja sekoita. Laita 2/3 kreemistä pursotinpussiin, jätä loput kulhoon.
APPELSIINIMOUSSE: Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Kiehauta appelsiinimehu mikrossa, sulata liivatteet sekaan. Notkista tuorejuusto, lisää jugurtti ja sokeri, lisää liivateseos koko ajan vatkaten. Kääntele kerma sekaan.
MARENKIVOIKREEMIKUORRUTUS + KORISTELU: Mittaa valkuaiset ja sokeri metallikulhoon, laita kulho vettä sisältävän kattilan päälle (vesi ei saa koskea kulhon pohjaan) Laita kiehumaan. Vatkaa valkuaisia käsivatkaimella, kunnes seos on 60 asteista. Kaada valkuaisseos yleiskoneen kulhoon ja vatkaa täydellä teholla huoneenlämpöiseksi (5-10 minuuttia). Pienennä tehoa, lisää voi pieninä nokareina yksitellen joukkoon, sekoittele hetki. Raasta appelsiinin kuori. Kun seos on kuohkea ja sileä lisää appelsiinimehu ja appelsiininkuori sekaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä kakun päälle palettiveitsen avulla. Laita loput kreemit pursotin pussiin ja pursota kuvioita kakun reunaan. Koristele kakun reuna karamelisoiduilla appelsiineilla alhaalta ylös viistosti. Asettele harsokukkia appelsiinien väliin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"