Koko Suomi leipoo: Auringonkukkasiemenleivos
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin auringonkukkasiemenleivos.
Auringonkukansiemenpraliini
- 125 g auringonkukansiemeniä (paahdettu)
- 125 g sokeria
- (rypsiöljyä)
Auringonkukansiemenkakku
- 150 g auringonkukansiemenpraliinia
- 100 g sokeria
- 150 g voita
- 4 isoa kananmunaa eroteltuina
- 125 g vehnäjauhoja
- ¾ tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
Suolakaramellitäyte
- 105 g sokeri
- 35 g sulatettua voita
- 150 g kuohukermaa
- 12 g glukoosisiirappia
- 130 g maitosuklaata
- 3 g suolaa
Kuorrute
- 400 g maitosuklaata
- 50 g rypsiöljyä
- 80 g auringonkukansiemenet
Suklaakoristeet
- 100 g tummaa kuorrutesuklaata
Valmistusohje
AURINGONKUKANSIEMENPRALIINI: Paahda auringonkukansiemenet paistinpannulla kauniin ruskeiksi.
Karamellisoi sokeri kuivalla pannulla kullanruskeaksi. Lisää auringonkukansiemenet sokerin
joukkoon ja sekoita hieman. Kaada massa pellille silikonimaton päälle ja anna jähmettyä kovaksi ja
huoneenlämpöiseksi. Murra praliini paloiksi ja laita tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi, hieman
juoksevaksi, karkeaksi massaksi. Lisää tarvittaessa hieman rypsiöljyä.
AURINGONKUKANSIEMENKAKKU: Esilämmitä uuni 180:een asteeseen. Voitele pienet silikonimuotit kevyesti vuokaspraylla. Vatkaa yleiskoneessa keskinopeudella lapavatkainta käyttäen pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen praliini kahdessa osassa vaahdon joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Jatka vatkaamista ja lisää keltuaiset massan joukkoon yksitellen. Pudota yleiskoneen nopeus hiljaiselle ja sekoita joukkoon siivilöidyt jauhot. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele muun massan joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi. Jaa massa muotteihin ja paista n.10-12 minuuttia tai kunnes leivokset ovat ottaneet väriä ja ovat kauttaaltaan kypsiä, mutta kosteita. Anna hetki jäähtyä ja poista kakut muoteista.
SUOLAKARAMELLITÄYTE: Aloita tekemällä kuiva karamelli, laita kattilaan sokeri ja sulata se. Lisää joukkoon sulatettu voi.
Lämmitä kerma ja glukoosi ja lisää ne voi-sokeriseoksen joukkoon hyvin sekoittaen. Poraa seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada maitosuklaan päälle ja emulgoi. Laita massa pursotin pussiin missä 8mm pyöreä tylla. Jäähdytä massaa jääkaapissa noin tunnin ajan. Kun massa on jähmettynyt pakota massa kolmesta kohdasta leivoksen sisään painamalla ja
puristamalla saman aikaisesti. Jätä massaa myös leivoksen koristeluun. Leivoksen voit koristella haluamallasi pursotus tyylillä.
KUORRUTE: Sulata maitosuklaa ja lisää joukkoon rypsiöljy. Lisää joukkoon murskatut auringonkukansiemenet.
Kuorruta leivokset dippaamalla esimerkiksi haarukan avulla.
SUKLAAKORISTEET: Pursota 2-3cm halkaisijaltaan olevia pitsikukkia pursotinpussin avulla. Spritsaa tummasuklaa koristeita eli pursota leivinpaperista tehdyllä pursotin pussilla pieniä pitsikukkia. Koristele auringonkukan siemenillä ja anna kovettua. Asettele kauniisti leivoksien päälle pursotettujen ganache- pursotusten päälle
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa