Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Babushka Ljuban mannapuurokakku, Lenan resepti

Koko Suomi leipoo jakso 1 Lena
Lenan Babushka Ljuban mannapuurokakku.
Julkaistu 04.03.2025 15:57

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden ensimmäisessä jaksossa leivottiin fantasiakakkuja.

Mannapuurokreemi

  • 75 g Mannasuurimot
  • 0,5 l Täysmaito
  • 200 g Voi (huoneenlämpöinen)
  • 120 g Erikoishieno sokeri
  • 1 kpl Sitruuna (mieluiten luomu)
  • 200 g Tuoreet vadelmat

Kakkupohja

  • 4 kpl Kananmunat
  • 160 g Erikoishieno sokeri
  • 160 g Puolikarkea vehnäjauho
  • 7 g Leivinjauhe
  • 1 tl Vaniljasokeri
  • 120 g Kevytmaitoa
  • 60 g Voi

Kostutukseen

  • 1,5 dl Vesi
  • 70 g Sokeri

Kuorrute

  • 200 g Tumma suklaa
  • 1,25 dl Kuohukerma
  • 5 g Glukoosisiirappi
  • 40 g Voi
  • ¼ dl Kaakaojauhe
  • ¼ tl Suolaa

Suklaakreemi

  • 50 g Tumma suklaa
  • 50 g Voi (huoneenlämpöinen)
  • 20 g Tomusokeria
  • 150 g Tuorejuusto (kylmä)

Koristeluun

  • 100 g Vadelmat (tuore)
  • Kultainen suihke

Valmistusohje

Mannapuuro

  • Lisää mannasuurimot kylmään maitoon
  • Lämmitä kunnes puuro alkaa kiehua, keitä noin 5 min. ja jätä sivuun jäähtymään

Pohja

  • Lämmitä uuni 160°C
  • Erottele valkuaiset ja keltuaiset
  • Mittaa voi ja maito kattilaan, laita liedelle sulamaan miedolle lämmölle (älä keitä)
  • Mittaa kuivat aineet kulhoon (ei sokeria)
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisäten sokeria pienissä erissä
  • Lisää keltuaiset valkuaisten joukkoon varovasti sekoitellen
  • Lisää taikinaan kuivat aineet ja kuuma voi-maitoseos samalla varovasti käännellen, jotta vaahto pysyy ilmavana
  • Säädä kakku vuoat (2kpl) valmiiksi 18 cm halkaisijalle
  • Jaa taikina molempiin vuokiin
  • Paista uunissa 160°C noin 30 minuuttia, kokeile kypsyys hammastikulla
  • Kiehauta paiston aikana vesi ja sokeri kattilassa kostutusta varten, laita jäähtymään
  • Irrota pohjat reunoista veitsellä heti uunin jälkeen. Nosta kakkurenkaat pois. Laita pohjat jäähtymään pikajäähdytyskaappiin.

Mannapuurokreemi

  • Raasta sitruunan kuori ja purista mehu sitruunasta
  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi
  • Lisää jäähtynyt mannapuuro osissa vaahdon sekaan
  • Lisää sitruunaraaste ja 0,5 dl sitruunamehua

Kakun kokoaminen

  • Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan, jotta saat neljä kakkupohjakiekkoa
  • Aseta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja kostuta
  • Laita reunakalvot ja säädettävä kakkurengas paikoilleen
  • Lisää 1/3 mannapuurokreemiä, upota tuoreita vadelmia täytteeseen
  • Nosta seuraava kakkupohja, kostuta, lisää mannapuurokreemi ja vadelmat, toista kaksi kertaa. 
  • Jätä hieman mannapuurokreemiä päällimmäiseksi
  • Nosta kakku jähmettymään jääkaappiin

Kuorrutus

  • Pilko suklaa rouheeksi
  • Lisää sekaan kaakaojauhe ja suola
  • Kuumenna kattilassa kuohukerma ja glukoosisiirappi
  • Kaada seos suklaan päälle, sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi voi
  • Kaada kuorrute jäähtyneen kakun päälle
  • Tasoita reunat palettiveitsellä
  • Nosta jäähtymään

Valmista suklaakreemi

  • Pilko suklaa palasiksi mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja sulata välillä sekoitellen 
  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi
  • Lisää tomusokeri, vatkaa vielä pari minuuttia
  • Lisää jäähtynyt suklaa voi-tomusokeriseokseen ja lopuksi tuorejuusto
  • Laita kreemi pursotuspussiin

Kuorruttaminen

  • Pursota jäähtyneen kakun päälle kreemistä ruusukranssi ja aseta vadelmia koristeeksi
  • Viimeistele kultasuihkeella

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta