Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Härmäläänen – puunkantokakku, Iida

koko_suomi_leipoo_s8_eps1_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_iida_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 14.09.2022 20:20

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.

Valkosuklaamutakakku

  • 125 g voita
  • 250 g valkosuklaata
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 kpl kananmunia
  • 4 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Suklaa-pähkinäkrokantti

  • 150 g maitosuklaata
  • 100 g hasselpähkinärouhe

Tyrnihillo

  • 4dl pakastetyrniä
  • ½ dl vettä
  • 3dl hillosokeria

Tyrnivaahto

  • 2 dl tyrnihilloa (edellä resepti)
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ dl sokeria
  • 5 kpl liivatetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sitruunan mehua

Koristeet

  • 600 g sokerimassaa
  • Pastaväriä: Keltaista, punaista, ruskeaa ja vihreää.
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl CMC-jauhetta

Valmistusohje

VALKOSUKLAAMUTAKAKKU: Sulata voi ja valkosuklaa mikrossa. Lisää joukkoon sokerit ja vatkaa kananmuna sekaan. Sekoita kuivat-aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä taikina halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15min. Poista kakku irtopohjavuoasta ja jäähdytä.

SUKLAAPÄHKINÄKROKANTTI: Sulata suklaa mikrossa tai pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Pienennä hasselpähkinät rouheeksi ja lisää ne sulaneen suklaan sekaan, sekoita hyvin. Levitä leivinpaperin päälle ja vie jääkaappiin jähmettymään.

TYRNIHILLO: Sulata ja soseuta tyrnit ja siivilöi ne kattilaan. Lisää vesi ja hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä niin kauan, kunnes hillo alkaa paksuuntua. Kuori hillosta vaahto pois ja anna jäähtyä. Kun hillo on hiukan jäähtynyt, vie jääkaappiin jähmettymään.

TYRNIVAAHTO: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto notkeaksi, lisää tyrnihillo sekaan. Kuumenna sitruunanmehu mikrossa ja lisää joukkoon liivatteet, sekoita hyvin. Tarkista että liivate on sulanut hyvin joukkoon, lämmitä tarvittaessa uudelleen mikrossa. Sekoita kerma-sokeriseos tuorejuusto-tyrniseoksen kanssa yhteen ja lisää joukkoon liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

KAKUN TÄYTTÄMINEN JA KORISTELU: Ota valkosuklaamutakakku kylmästä ja levitä ohut kerros hilloa kakun päälle. Levitä tyrnivaahto päälle ja vie kylmään jähmettymään. Tee koristeet sokerimassasta. Ota kylmästä jähmettynyt kakku ja laita päälle suklaa-pähkinäkrokantti. Krokantin päälle laita sokerimassasta tehty kannon päällinen ja reunoille koivu kaarna, lisää muut koristeet ja laita härmän puukko kakkulapioksi.

KORISTEET: Notkista noin 100g sokerimassaa käsissä vaivaamalla. Lisää joukkoon cmc-jauhetta ja jatka vaivaamista. Jaa massa kolmeen osaan ja värjää osat keltaiseksi, vihreäksi ja punaiseksi.

Kaulitse keltainen sokerimassa levyksi ja ota sydänmuotilla sydämiä. Taita sydämet puoliksi ja jätä kuivumaan. Tee myös keltaisesta sokerimassasta neliöitä. Leikkaa neliöihin kaksi viiltoa keskelle (joiden läpi pujotetaan punaisella massalla tehty helavyön vyöosa). Kaulitse punainen sokerimassa ja leikkaa siitä pitkä suikale. Kiinnitä sydänhelat neliöihin cmc-jauheella tehdystä liimasta.

Laita liimaa vähän sydämen keskiosaan ja liimaa neliö siihen. Kaulitse vihreä sokerimassa ja painele lehtimuotilla erikokoisia lehtiä.

Kaulitse valkoinen sokerimassa (josta tehdään koivun pinta). Paina irtopohjavuoalla sokerimassaan muoto ja leikkaa muodonmukaisesti kiekko. Tee valkoiseen sokerimassaan ruskealla värillä sivellintä käyttäen eri kokoisia vuosirenkaita. Nosta sokerimassaympyrä kakun päälle ja muotoile kakun päälle. Kaulitse valkoista sokerimassaa (“koivun tuohi”) ja leikkaa siitä noin 30cm pitkä ja 15cm korkea pala. Tee ruskealla elintarvikevärillä ja siveltimellä tuoheen viiruja.

Asettele sokerimassapala kakun ympärille. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit