Mainos

Koko Suomi leipoo: Lahen näkönen kakku, Lauri

koko_suomi_leipoo_s8_eps2_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_lauri_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV OY / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.

Mutakakkupohja

  • 150 g voi
  • 200 g tumma suklaa
  • 160 g sokeri
  • 1 tl leivinjauhe
  • ¼ tl suola
  • 50 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 3 kpl kananmuna

Vadelmahillo

  • 110 g vadelma (pakaste tai tuore)
  • 60 g hillosokeri
  • vesi

Persikkamoussepuolipallo

  • 6 kpl liivatelehti
  • 160 g valkosuklaa
  • 120 g persikkasose
  • 50 ml sitruunamehua
  • 300 ml vispikerma

Radiomastokeksi

  • 80 g voi (huoneenlämpöinen)
  • 100 g sokeri
  • 1 kpl kananmuna
  • 200 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • ripaus suola
  • 1 rkl vaniljasokeri
  • punaista elintarvikeväriä

Kaulintaan

  • 1-2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Koristepursotus

  • 200 ml vispikerma
  • 100 g tuorejuusto
  • 100 g maitorahka
  • 2 rkl sokeria

Koristeluun

  • ½ dl tomusokeria

Valmistusohje

KEKSITAIKINA: Tee ensimmäisenä keksitaikina jääkaappiin jäähtymään. Vatkaa voi ja sokeri sekaisin. Lisää puolikas kananmuna (riko lasissa munan rakenne). Jaa kahteen kulhoon, lisää toiseen väri. Lisää puolet sekoitetuista kuivista aineista kumpaankin kulhoon, ja sekoita käsin tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa. Nosta jääkaappiin jäähtymään.

PERSIKKAMOUSSEPUOLIPALLO: Laita liivatteet likoamaan. Sulata valkosuklaa ja vatkaa kerma kiinteähköksi vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, ja lisää liivatteet siihen. Sekoita sitruunamehu persikkasoseen sekaan, ja lisää 120 grammaa sulasta valkosuklaasta. Penslaa lopuilla silikonivuoka. Nostele kermavaahto varovasti suklaa-persikkasoseen sekaan. Laita mousse puolipallon muotoiseen silikonivuokaan (pallon halkaisija 18 cm). Nosta pakastimeen hyytymään.

KAKKUPOHJA: Sulata voi ja suklaa kattilassa. Lisää muut ainekset kananmunia lukuun ottamatta. Sekoita sekaisin vatkaamatta liikaa. Lisää munat yksitellen. Kaada leivinpaperilla pohjattuun ja voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 20cm). Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia (kakun keskelle tulisi jäädä ”kuoppa”, kun kakku otetaan pois uunista).

VADELMAHILLO: Jos käytät pakastevadelmia, laita kattilaan vähän vettä ja sulata vadelmia pienellä teholla. Jos käytät tuoreita, soseuta suoraan ja laita kattilaan hillosokerin kanssa. Keittele hilloksi, ja nosta jäähtymään. 

RADIOMASTOKEKSI: Ota keksitaikina pois jääkaapista. Ota punaisesta ja valkoisesta taikinasta kaksi tai kolme ison lihapullan kokoista palloa. Laita ne päällekkäin ja pyöritä käsissä varovasti, kunnes niistä tulee raidallinen pötkö. Kauli pötkö levyksi, ja leikkaa siitä noin sormen paksuisia nauhoja, joista tulee radiomaston muoto. Laita kaksi nauhaa pellille V:n muotoon, ja paina päät kiinni. Voit lisätä taikinasta myös poikkipuita mastoon, jos haluat. Tee neljä mastokeksiä, niin saat tehtyä maston kolmiulotteisena. Paista 180 asteessa n. 8 minuuttia, kunnes keksit ovat kypsiä. Voit myös halutessasi tehdä pienet sukset taikinasta, leikkaamalla pikkurillin mittaisia ohuita pätkiä vaaleasta taikinasta, ja laittamalla pienet punaiset pallot pätkän keskelle. Paista samassa asteessa kuin mastot, mutta lyhyemmän aikaa.

KOKOAMINEN: Laita kakkupohja tarjoiluastialle. Levitä vadelmahillo “kuoppaan”. Nosta moussepuolipallo kakun päälle, tasainen puoli alaspäin. Voit irrotella sitä varovasti muotista nuolijalla tai jollain muovisella työkalulla. Laita neljä radiomastokeksiä pystyyn moussen keskelle. Vatkaa koristepursotuksen kerma kiinteäksi vaahdoksi. Lisää maitorahka ja tuorejuusto, sekä sokeria maun mukaan. Pursota kakun reunoille kivoja kuviota esim. kukkatyllalla. Pursota koripunosta laduksi kakun päälle. Sihtaa tomusokeria koristeeksi. Lisää keksisukset ladun viereen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.