Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Hei Muumit! Oona

koko_suomi_leipoo_s8_eps3_taidonnäyte_tehtävä_oona_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 28.09.2022 22:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa pääosassa ovat muumit.

Keksitaikina

  • 350 g voita
  • 230 g  sokeria
  • 2 kpl  kananmunaa
  • n. 380 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • Ripaus suolaa

Kaulintaan

  • n. 200 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Taikinoihin makua

  • 2 tl lakritsijauhetta
  • 0,5 rkl kaakaojauhetta
  • 1 kpl sitruuna (kuori raastettuna)
  • 1 tl vaniljasokeria

Kahvitäyte

  • 1 tl pikakahvijauhetta
  • 1,2 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 40 g maustamatonta tuorejuustoa

Sitruunasiirappi

  • 1 dl sitruunamehua
  • 1 dl sokeria
  • 1tl vaniljasokeria

Vadelmahillo

  • 40 g suomalaisia pakastevadelmia
  • 35 g hillosokeria
  • ​​​​​​​Tilkka vettä

Vaniljatäyte

  • 40 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 20 g tomusokeria
  • 2 tl  vaniljasokeria
  • Valkosuklaakuorrute: 
  • 40 g  valkosuklaata
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • elintarvikevärit; keltainen ja vihreä

Kaneli-sokerikuorrute

  • 10 g voita sulatettuna
  • 0,25 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • Sokerikuorrute: 
  • n. 3dl tomusokeria
  • n. 5 rkl vettä
  • Punaista elintarvikeväriä

Lisäksi

  • n. 50g valkoista sokerimassaa
  • Mustaa elintarvikeväriä

Kaulintaan

  • maizenaa

Valmistusohje

TAIKINAT: Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää kananmunat. Yhdistä vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe sekä suola, lisää voiseokseen ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinasta sivuun noin 100g, lisää lakritsijauhe ja vatkaa tasaiseksi. Laita taikina kelmuun ja kylmään odottamaan.

Ota taikinasta sivuun noin 200g, lisää kaakaojauhe ja vatkaa tasaiseksi. Laita taikina kelmuun ja kylmään odottamaan. Ota taikinasta sivuun noin 200g, lisää sitruunan kuoriraaste ja vatkaa tasaiseksi. Laita taikina kelmuun ja kylmään odottamaan. Lisää lopputaikinan joukkoon vielä 1tl vaniljasokeria ja vatkaa tasaiseksi. Laita taikina kelmuun ja kylmään odottamaan.

KAHVITÄYTE: Laita pikakahvijauhe, vesi ja sokeri kattilaan, keitä 5-10minuuttia. Anna jäähtyä. Notkista tuorejuusto, ja sekoita kahvisiirappia tuorejuuston joukkoon, kunnes täyte sopivan paksuista. Laita kylmään odottamaan.

SITRUUNASIIRAPPI: Laita sitruunamehu ja sokeri kattilaan, keitä noin 5minuuttia. Vahdi ettei pala! Lisää vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi, laita kylmään odottamaan.

VADELMAHILLO: Laita kaikki ainekset kattilaan, anna kiehua noin 2 minuuttia. Laita kylmään odottamaan.

VANILJATÄYTE: Vatkaa kaikki ainekset yhteen.

VALKOSUKLAAKUORRUTE: Sulata valkosuklaa ja anna hieman jäähtyä, sekoita yhteen tuorejuuston kanssa. Jaa massa puoliksi, värjää puolet keltaiseksi ja puolet vihreäksi. Laita massat pursotinpusseihin, joissa on pienet tyllat.

SOKERIKUORRUTE: Yhdistä noin 2,5dl tomusokeria ja 3rkl vettä, sekoita tasaiseksi. Jos kuorrute liian löysää, lisää tomusokeria. Jos kuorrute liian paksua, lisää vettä. Värjää pieni osa kuorrutteesta punaiseksi ja jätä loput valkoiseksi.

KEKSIEN VIIMEISTELY: Muumimamman essu: Kauli vaniljataikina hyvin jauhotetulla pöydällä ja leikkaa muotin mukaan yhdeksän (9) keksiä. Paista 200asteessa 5minuuttia. Anna jäähtyä.

Kokoa keksit: Keksi, vadelmahillo, keksi, vaniljatäyte, keksi. Kuorruta valkoisella ja punaisella sokerikuorrutteella.

MUUMIMUKI: Kauli vaniljataikina hyvin jauhotetulla pöydällä ja leikkaa muotin mukaan kuusi (6) keksiä. Paista 200asteessa 5minuuttia. Anna jäähtyä.

Kokoa keksit: Keksi, kahvitäyte, keksi.

Sulata kaneli-sokerikuorrutteen voi, penslaa keksit voilla ja ripottele sokeria ja kanelia päälle. Koristele reunat valkoisella sokerikuorrutteella.

NIISKUNEIDEIN NILKKARENGAS: Kauli sitruunataikina hyvin jauhotetulla pöydällä ja leikkaa muotin mukaan kuusi (6) keksiä. Paista 200asteessa 5minuuttia. Anna jäähtyä.

Kokoa keksit: Keksi, sitruunasiirappi, keksi.

Kuorruta keltaisella valkosuklaakuorrutteella.

PIKKU MYYN NUTTURA: Kauli kaakaotaikina hyvin jauhotetulla pöydällä ja leikkaa muotin mukaan kuusi (6) keksiä. Paista 200asteessa 5minuuttia. Anna jäähtyä.

KOKOA KEKSIT: Keksi, vadelmahillo, keksi. Kuorruta punaisella ja valkoisella sokerikuorrutteella.

NUUSKAMUIKKUSEN HATTU: Kauli kaakaotaikina hyvin jauhotetulla pöydällä ja leikkaa muotin mukaan kolme (3) keksiä. Paista 200asteessa 5minuuttia. Anna jäähtyä. Kuorruta keksit vihreällä ja keltaisella valkosuklaakuorrutteella.

MUUMIPAPAN HATTU: Kauli lakritsitaikina hyvin jauhotetulla pöydällä ja leikkaa muotin mukaan kolme (3) keksiä. Paista 200asteessa 5minuuttia. Anna jäähtyä.

Värjää sokerimassa mustaksi ja kauli maizenaa apuna käyttäen n. 2-3mm levyksi, leikkaa mallin mukaan ja ”liimaa” sokerikuorrutteella kiinni keksiin. Viimeistele valkoisella sokerikuorrutteella.

VINKKI: Tee sokerikuorrutteesta tarpeeksi paksua, niin sitä on helpompi pursottaa. Älä keitä sitruunasiirappia liian paksuksi, paksuuntuu reilusti kylmässä. Varo myös, ettei pala pohjaan. Tee jokaista keksiä 1-2kpl extraa varuiksi, jos hajoavat tai koristelu epäonnistuu.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit