Koko Suomi leipoo: Schwarzwaldin prezelit, Oona

koko_suomi_leipoo_s8_eps5_taidonnäyte_tehtävä_oona_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät tekemään hybridileivonnaisen saksalaisista herkuista.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Taikina

  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dl kirsikkamehua/nektaria
  • 50 g tuorehiivaa
  • 35 g ruokosokeria
  • 2 tl suolaa
  • 25 g pehmeää voita
  • n. 800 g vehnäjauhoja (taikinaan n. 8-10dl, loput muotoiluun)

Keittämiseen

  • 2 litraa vettä
  • 3 rkl ruokasoodaa

Kirsikkakompotti

  • 300 g pakastekirsikoita
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl kirsikkamehua/nektaria
  • 100 g hillosokeria
  • 0,5 rkl perunajauhoja
  • 5 rkl vettä

Kirsikka-suklaamousse

  • 200 g taloussuklaata
  • 50 g tummaa suklaata (70%)
  • 2 dl vispikermaa
  • 100 g pakastekirsikoita
  • 150 g creme fraishea
  • 45 g sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Kermapursotus

  • 2 dl vispikermaa
  • 20 g tomusokeria

Koristeet

  • 150 g tumma leivontasuklaa (kaakao 44%)

Suklaavaluma

  • 50 g tumma leivontasuklaa (kaakao 44%)

Valmistusohje

TAIKINA: Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna vesi ja nektari kädenlämpöiseksi, kaada hiivan päälle ja sekoittele käsivispilällä, kunnes hiiva liukenee. Lisää ruokosokeri ja suola. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa taikinaa. Lisää pehmeä voisula ja vaivaa taikinaa 5-10minuuttia. Jätä kohoamaan 20minuutiksi.

Kun taikina on kohonnut, jaa taikina 15osaan, jokainen noin 50g kokoiseksi. Rullaa taikinapalloista noin 30cm pötköjä, muotoile pretzeleiden muotoon ja nosta pellille. Anna kohota 10-15minuuttia. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Kasta pretzeleitä 1- 2 kpl kerralla kiehuvaan soodaveteen 20-30 sekunnin ajan ja nosta reikäkauhalla takaisin pellille. Paista 225asteessa uunin keskiosassa 12-14 minuuttia. Anna jäähtyä.

KIRSIKKAKOMPOTTI: Laita kirsikat, vesi, mehu/nektari ja hillosokeri kattilaan, anna kiehua 10minuuttia, sekoittele säännöllisesti. Yhdistä vesitilkka ja perunajauho, ota kattila levyltä ja kaada jatkuvasti sekoitellen joukkoon. Nosta takaisin levylle ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä täysin.

KIRSIKKA-SUKLAAMOUSSE: Sulata suklaat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Soseuta kohmeiset kirsikat ja lisää loput ainekset kirsikoiden joukkoon, vatkaa tasaiseksi. Lisää suklaasula, vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita mousse pursotinpussiin missä iso tähtitylla. Laita kylmään odottamaan.

KERMAPURSOTUS: Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Laita pursotinpussiin, missä ontylla. Laita kylmään odottamaan.

KORISTEET: Temperoi suklaa. Laita suklaa metallikulhoon kattilan päälle jossa hieman vettä. Sulata suklaa ja kuumenna 45asteiseksi. Nosta suklaakulho kylmän veden päälle, anna jäähtyä 27-28 asteiseksi. Nosta jälleen suklaakulho vesikattilan päälle ja kuumenna suklaa 30 asteiseksi.

Laita suklaa pursotinpussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni reikä, ja tee leivinpaperille koristeita. Laita koristeet pakkaseen jähmettymään.

SUKLAAVALUMA: Sulata suklaa ja anna hieman jäähtyä.

KOKOAMINEN JA KORISTELU: Leikkaa jäähtyneet pretzelit halki. Lusikoi pohjapalojen päälle kirsikkakompottia sekä pursota kirsikka-suklaamoussea päälle. Nosta kansipala päälle. Valuta sulatettua suklaata raidoiksi ja pursota kermapursotuksia päälle. Koristele lopuksi pakkasesta otetuilla koristeilla.

VINKKI: Prezeleitä tehdessä, tee taikinapötköjen päädyistä hieman kapeampia, niin muoto pysyy paremmin kohotessa. Soseuta moussen kirsikat hyvin, muuten jäävät tyllan sisälle jumiin pursottaessa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.