Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Hunajaiset hävikkipatukat, Harrietin resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps6_beautyshots_taidonna25C225A8yte_harriet_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 08.01.2024 20:15

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.

Patukkapohja

  • 80 g hasselpähkinöitä, murska
  • 140 g pistaasipähkinöitä, kuoreton
  • 0,5 dl auringonkukkasiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsasiemeniä
  • 1 dl karpaloita, kuivattu
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl manteleita, kuorella
  • 2 rkl rypsiöljyjä
  • 1 dl hunajaa
  • 1 kpl kananmuna

Sitruunatäyte

  • 1,5 dl hunajaa, pehmeä
  • 6 kpl kananmunia
  • 4 rkl erikoisvehnäjauhoja
  • Hivenen suolaa
  • 3 sitruunaa, luomu
  • (2 tl raaste)
  • (1,5 dl mehu)

Koristelu

  • 500 g raparperia, tuore
  • 3 kpl mansikkoita, tuore
  • 300 g hunajaa
  • 50 g vettä
  • 70 g pistaasipähkinöitä, rouhe

Valmistusohje

PATUKKAPOHJA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Taita leivinpaperista kahdet liuskat, asenna ne ristiin suorakaiteiseen lasivuokaan, joka on noin 20 x 30 cm. Rouhi pähkinät. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa.
Kaada vuokaan ja paina seos tiiviiksi ja tasaiseksi. Paista 8–10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja paina seosta tiiviiksi lasin avulla. Riko kananmunan rakenne haarukalla lasissa. Ota vuoka uunista ja sivele kananmuna pohjan päälle. Paista 1–2 minuuttia lisää.

SITRUUNATÄYTE: Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Raasta sitruunakuori, purista sitruunamehu. Vispilöi käsin kananmunien rakenne rikki, vatkaa mukaan hunaja ja sitruunaraaste. Lisää vehnäjauhoja varovaisesti rkl kerrallaan, sekoita hyvin. Lisää suola ja sitruunamehu. Kaada täyte patukkapohjan päälle, paista 25 min. Anna jäähtyä kunnolla jääkaapissa/ pikajäähdytyskaapissa.

KORISTELU: Laita hunaja ja vesi isoon kattilaan, murskaa mukaan muutama mansikka (antaa väriä).
Keitä hiljalleen. Leikkaa raparperinvarsista pitkät ohuet siivut y-mallisella perunankuorijalla. Keitä raparperinsiivut pienissä erissä noin 30 sekuntia hunajasiirapissa. Nosta pihdeillä leivinpaperille. Anna jäähtyä hetken, ja ”suorista” siivut sormilla.
Nosta siivut palmikkokuvion muotoon leikkuulaudalla. Paahda pistaasipähkinärouhe.

KOKOAMINEN: Kokoaminen. Nosta irti vuoasta pitämällä kiinni leivinpaperiliuskoista. Siirrä leikkuulaudalle, mittaa ja leikkaa veitsellä noin 5 x 10 cm palaset. Lämmitä veitsi kuumassa vedessä tarvittaessa, niin pinnasta tulee tasainen. Nosta päälle raparperipalmikot, leikkaa sivut siisteiksi sakseilla. Sivele hunajasiirappia raparperin päälle. Viimeistele pistaasipähkinämurskeella.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit