Koko Suomi leipoo: Hunajaiset hävikkipatukat, Harrietin resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.
Patukkapohja
- 80 g hasselpähkinöitä, murska
- 140 g pistaasipähkinöitä, kuoreton
- 0,5 dl auringonkukkasiemeniä
- 0,5 dl kurpitsasiemeniä
- 1 dl karpaloita, kuivattu
- 2 dl mantelijauhoja
- 0,5 dl kaurahiutaleita
- 1 dl manteleita, kuorella
- 2 rkl rypsiöljyjä
- 1 dl hunajaa
- 1 kpl kananmuna
Sitruunatäyte
- 1,5 dl hunajaa, pehmeä
- 6 kpl kananmunia
- 4 rkl erikoisvehnäjauhoja
- Hivenen suolaa
- 3 sitruunaa, luomu
- (2 tl raaste)
- (1,5 dl mehu)
Koristelu
- 500 g raparperia, tuore
- 3 kpl mansikkoita, tuore
- 300 g hunajaa
- 50 g vettä
- 70 g pistaasipähkinöitä, rouhe
Valmistusohje
PATUKKAPOHJA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Taita leivinpaperista kahdet liuskat, asenna ne ristiin suorakaiteiseen lasivuokaan, joka on noin 20 x 30 cm. Rouhi pähkinät. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa.
Kaada vuokaan ja paina seos tiiviiksi ja tasaiseksi. Paista 8–10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja paina seosta tiiviiksi lasin avulla. Riko kananmunan rakenne haarukalla lasissa. Ota vuoka uunista ja sivele kananmuna pohjan päälle. Paista 1–2 minuuttia lisää.
SITRUUNATÄYTE: Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Raasta sitruunakuori, purista sitruunamehu. Vispilöi käsin kananmunien rakenne rikki, vatkaa mukaan hunaja ja sitruunaraaste. Lisää vehnäjauhoja varovaisesti rkl kerrallaan, sekoita hyvin. Lisää suola ja sitruunamehu. Kaada täyte patukkapohjan päälle, paista 25 min. Anna jäähtyä kunnolla jääkaapissa/ pikajäähdytyskaapissa.
KORISTELU: Laita hunaja ja vesi isoon kattilaan, murskaa mukaan muutama mansikka (antaa väriä).
Keitä hiljalleen. Leikkaa raparperinvarsista pitkät ohuet siivut y-mallisella perunankuorijalla. Keitä raparperinsiivut pienissä erissä noin 30 sekuntia hunajasiirapissa. Nosta pihdeillä leivinpaperille. Anna jäähtyä hetken, ja ”suorista” siivut sormilla.
Nosta siivut palmikkokuvion muotoon leikkuulaudalla. Paahda pistaasipähkinärouhe.
KOKOAMINEN: Kokoaminen. Nosta irti vuoasta pitämällä kiinni leivinpaperiliuskoista. Siirrä leikkuulaudalle, mittaa ja leikkaa veitsellä noin 5 x 10 cm palaset. Lämmitä veitsi kuumassa vedessä tarvittaessa, niin pinnasta tulee tasainen. Nosta päälle raparperipalmikot, leikkaa sivut siisteiksi sakseilla. Sivele hunajasiirappia raparperin päälle. Viimeistele pistaasipähkinämurskeella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku