Koko Suomi leipoo: Jouluinen tuulihattukranssi
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa teknisenä tehtävä oli loihtia jouluinen tuulihattukranssi.
Muromassa (keksi tuulihatun päälle)
- 50 g Valio voita
- 60 g sokeria
- 60 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- vihreä elintarvikeväri
Tuulihattumassa
- 2 dl Valio maitoa
- 100 g Valio voita
- 190 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 200 g kananmunia
Täyte
- 150 g Sun-Maid rusinoita
- 300 g vettä
- muskottipähkinää, kanelia ja neilikkaa oman maun mukaan.
Vaniljakreemi
- 2,5 dl Valio kuohukermaa
- 2,5 dl Valio täysmaitoa
- 1 vaniljatanko
- 120 g keltuaisia
- 40 g maizenaa (maissitärkkelys)
- sokeria maun mukaan
- 300 g Valio vispikermaa
Tuulihattujen liimaus kranssin muotoon
- 100 g sokeria
- Koristeet
Valkosuklaalumihiutaleet
- 50 g valkosuklaata
Sokeripallot
- punaista geeliväriä
- hasselpähkinöitä
Valmistusohje
MUROMASSA: Valmista muromassa sekoittamalla kaikki raaka-aineet sekaisin. Lisää lopuksi väriaine ja sekoita tasaiseksi. Kaulitse se ohueksi kahden leivinpaperin välissä ja laita pakkaseen tai jääkaappiin.
TUULIHATTUMASSA: Valmista tuulihattumassa. Kiehauta maito ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki, jotta taikina on yhteneväinen pallo. Jäähdytä. Vatkaa joukkoon kananmunat vähitellen. Vaahdota niin kauan, että seos on kauniin kiiltävää. Pursota 2 – 3 eri kokoisia palloja. Stanssaa värjätystä muromassasta pyöreitä paloja, jotka menevät vähän tuulihatun yli. Laita palat tuulihattujen päälle. Paista 200 asteessa 15 – 20 minuuttia (koosta riippuen).
TÄYTE: Keitä rusinat pehmeäksi maustetussa vedessä. Soseuta sauvasekottimella. Jäähdytä.
VANILIJAKREEMI: Kiehauta maito ja kerma halkaistun vaniljatangon kanssa. Anna hetki seistä. Sekoita keltuaiset, maizena ja sokeri. Poista vaniljatanko kerma-maidosta ja kaada ohuena nauhana keltuais-maizena-sokeriseokseen. Keitä miedolla lämmöllä kiisseliksi. Jäähdytä. Vaahdota vispikerma. Yhdistä vaniljakreemi, soseutetut rusinat ja vispikerma. Täytä tuulihatut pursottamalla pohjasta. Laita ”korkiksi” rusina.
TUULIHATTUJEN LIIMAUS KRANSSIN MUOTOON: Sulata sokeri. Muodosta täytetyistä tuulihatuista kaksikerroksinen kranssi. Liimaa tuulihatut kiinni toisiinsa sulatetulla sokerilla.
KORISTEET: Sulata valkosuklaa ja valmista spritsaamalla lumihiutaleita leivinpaperin päälle. Jähmetä.
Sulata liimauksen käytetty sokeri uudelleen ja värjää punaisella geelivärillä. Dippaa kokonaiset hasselpähkinät kuumassa sokerissa (laita hasselpähkinä coctailtikkuun ja dippaa sokerissa). Jäähdytä. Koristele tuulihattukranssi suklaalumihiutalella ja joulupalloilla. Voit valmistaa joulupallot myös sokerimassasta. Värjää sokerimassa punaiseksi ja tee siitä joulupalloja kranssiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa