Koko Suomi leipoo: Jukan luumutähdet
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Jukka leipoi luumutähtiä.
Ainekset
- 2½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 6 rkl sirosokeria
- ½ tl kardemummaa
- ½ tl pomeranssijauhetta
- ½ tl kanelia
- 100 g Valio voita
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl soodaa + tilkka vettä
Koristeluun
- 1 kananmuna
- 1 ½ dl raesokeria
Luumumarmeladi
- 200 g kuivattuja luumuja
- n. 1 dl vettä
- 1 dl hillosokeria
- 1 kpl kanelitanko
Valmistusohje
OHJE: Valmista luumumarmeladi. Laita luumut, kanelitanko ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä niin kauan, että luumut ovat pehmentyneet. Poista kanelitanko. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
Sekoita vehnäjauhot, mausteet ja sokeri. Paloittele huoneenlämpöinen voi nokareina pinnalle ja sekoita seos murumaiseksi. Lisää hunaja ja vesitilkkaan sekoitettu sooda. Sekoita sileäksi taikinaksi ja laita kahden kelmun väliin. Taputtele noin 2 cm paksuseksi. Laita jääkaappiin noin 45 minuutiksi.
Kauli taikina muutamassa erässä leivinpaperien välissä noin 2 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta tähtipiparimuotilla pipareita. Laita tähdet pellille leivinpaperin päälle. Ota joka toisesta tähdestä keskeltä omenaporalla pyöreä pala pois. Tee sukkapuikolla ripustusreikä yhteen sakaraan.
Voitele piparit kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista piparit 200 asteessa 7-8 minuuttia. Jäähdytä.
Käännä reiätön pipari ja laita nurjalle puolelle luumumarmeladia, paina reiällisen kanssa yhteen. HUOM ripustus reiät kohdakkain.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"