Koko Suomi leipoo: Pistamisu a la Fiskars, Sole
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.
Savoiardi-keksit
- 125 g Kananmunan keltuainen
- 190 g Sokeria
- 190 g Kananmunan valkuainen
- 150 g 00 jauhoja
- 65 g Perunajauhoja
- 50 g Tomusokeria
- 5 g Maizenaa
Vegaaninen vadelmacurd
- 300 g vadelmia (pakaste tai tuore)
- 3 dl sokeria
- 3 rkl Maizenaa
- Vettä
- 2 rkl Kookosmaitoa (18% rasvaa)
- 2 rkl Sunnuntai maidoton margariini
Vadelma-mascarponevaahto
- n. 2 dl Ylläolevaa vadelmacurdia
- 500 g Mascarpone-juustoa
- 4 dl Vispikermaa
Pistaasitahna
- 5 dl kauramaitoa
- 120 g Pistaasipähkinöitä (suolaamattomia)
- 65 g Sokeria
- 4 rkl Maizenaa
Koristeluun ja kokoamiseen
- n. 100 g Hasselpähkinöitä
- n. 100 g Pistaasipähkinöitä
- 200 g Vadelmia (tuore)
- 150 g Candy melts
- 3 dl Limoncello-likööriä
Valmistusohje
SAVOIARDI-KEKSIT: Laita uuni kuumenemaan 210 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan kahteen keskikokoiseen kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella ensin keltuaiset ja osa sokerista (100g) vaahdoksi niin, että massa kolminkertaistuu . Vatkaa myös valkuaiset omassa kulhossaan kovaksi vaahdoksi. Lisää loput sokerit (85g) valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan samalla vatkaten. Yhdistä pienessä kulhossa 00-jauhot ja perunajauhot, sekoita hyvin. Yhdistä ensin ⅓ valkuaisvaahdosta keltuaisvaahtoon ja kääntele varovasti puulusikalla sekaisin. Tämän jälkeen lisää keltuaisvaahtoon myös ⅓ jauhoseoksesta ja kääntele varovasti sekaisin. Toista edellinen vaihe vielä kaksi kertaa, kunnes kaikki valkuaisvaahto ja jauhoseos on käännelty keltuaisvaahdon joukkoon.
Kaada taikina isoon pursotinpussiin jossa pyöreä tylla, ja pursota leivinpaperille pyöreitä keksejä (huomioi kulhon koko). Jätä keksien väliin tarpeeksi tilaa, sillä taikina leviää hieman.Sekoita tomusokeri ja maizena keskenään ja ripottele keksien päälle ENNEN uuniin laittoa niin, että keksit ovat kunnolla tomun peitossa. Paista uunin keskitasolla 9 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita.
VADELMACURD: Keitä vadelmia pienessä kattilassa, kunnes ne ovat sulaneet (jos käytät tuoreita, siirry suoraan seuraavaan vaiheeseen). Lisää kattilaan sokeri ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää kookoskerma, sekoita. Lisää veteen sekoitettu maizena, sekoita. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa paksuuntua. Lisää margariini, sekoita. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
VADELMAMOUSSE: Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarponejuusto ja noin puolet keitetystä vadelmacurdista. Vatkaa kunnolla sekaisin.
PISTAASITAHNA: Paahda pistaasipähkinöitä muutama minuutti pannulla, anna jäähtyä hieman. Paahda samalla myös koristeluun ja kokoamiseen käytettävät pistaasit ja hasselpähkinät, siirrä nämä erilleen odottamaan misun kokoamista. Laita tehosekoittimeen kasvimaito, sokeri ja tahnaa varten paahdetut pistaasipähkinät, surauta kunnolla sekaisin, kunnes seos on tasaista. Kaada seos kattilaan ja lisää joukkoon maizena. Anna seoksen tekeytyä miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua. Ota pois liedeltä ja jäähdytä.
PISTAMISUN KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Kokoa Pistamisut jälkiruokakulhoihin. Kaada limoncello-likööri laakeaan astiaan niin, että sinun on helppo kostuttaa savoiardi-keksit. Laita kostutettu savoiardi-keksi jälkiruokakulhon pohjalle, päälle pistaasitahnaa, kerros vadelma-masarponevaahtoa ja viimeisenä kerros jäljelle jäänyttä vadelmacurdia. Toista kerrostaminen kolme kertaa niin, että misussa on yhteensä 4 kerrosta ja päällimmäisenä vadelma-mascarponevaahtoa sekä vadelmacurdia. Ripottele päälle koristeeksi jätetyt pistaasit ja vadelmat. Sulata candymeltsit ja tee niistä koristeita. Laita koristeet Pistamisun päälle. Siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku