Koko Suomi leipoo: Kesäinen marja-marenki-manteliunelma
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden finaalijaksossa kilpailijat pistävät parastaan.
Valkosuklaa-mustikkakakku
Pohja
- 400 g voita
- 6 dl sokeria
- 2 dl fariinisokeria
- 2 rkl vaniljasokeria
- 8 kananmunaa
- 10 dl vehnäjauhoja
- 4 tl leivinjauhetta
- 2 tl ruokasoodaa
- 6 dl piimää
- 2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
Kostuttamiseen
- 2 dl omenamehua
Mustikkahilloke
- 4 dl mustikoita
- 1 dl hillosokeria
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 sitruunan mehu
- (2 liivatetta)
Valkosuklaatäyte
- 2 dl vispikermaa
- 300 g valkosuklaata
- 400 g tuorejuustoa
Mazariinikakkua, vaniljaa ja vadelmia
Pohja
- 250 g pehmeää voita
- 500 g mantelimassaa
- 5 kananmunaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- Karvasmanteliöljyä
Vuokaan
- 2 rkl voita
- 1 dl mantelilastuja
Täyte
- 250 g tuoreita suomalaisia vadelmia
- 1 liivate
- 2,5 dl maitoa
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2 rkl sokeria
- 2 keltuaista
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl vispikermaa
Britakakkua, mariannea ja mansikoita
Pohja
- 125 g margariinia tai voita
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 keltuaista
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa
Marenki
- 2 valkuaista
- 1½ dl sokeria
Pinnalle
- n. ½ dl mantelilastuja
Mariannea ja mansikoita
- 2 dl vispikermaa
- 1 dl kreikkalaista jugurttia (miel. Valio)
- 1 dl mariannerouhetta
- 250 g kotimaisia mansikoita.
Koko kakun koristeet
Kandeeratut pähkinät
- 50 g manteleita
- 50 g hasselpähkinöitä
- 50 g pekaanipähkinöitä
- 2 dl tomusokeri
- ripaus suolaa
Valkosuklaadrip
- 150 g valkosuklaata
- 0,5 dl kuohukermaa
Muut koristeet
- 200 g isoja mansikoita
- 100 g pensasmustikoita
- 100 g kotimaisia vadelmia
- muutama mintun oksa
- syötäviä kukkia esim. krassia ja orvokkeja
- 50 g marsipaania + vaaleanpunainen pastaväri Tee näistä muutama ruusu.
Valmistusohje
Kakku sisältää kolme kakkua, joista jokainen muodostaa oman kerroksen. Pohjalle tulee valkosuklaa-mustikkakakku, keskelle mazariinikakku ja ylimmäksi britakakku.
Valmistus tehdään seuraavassa järjestyksessä:
1. Valkosuklaa-mustikkakakun pohja uuniin
2. Mustikkahilloke tulemaan
3. Mazariinikakun taikina tulemaan, vuoan voitelu
4. Valkosuklaatäyte työn alle
5. Valkosuklaa-mustikkakakun kokoaminen, kakku kylmään
6. Britakakun pohja
7. Mazariinikakun täyte
8. Mazariinikakku kylmään
9. Britakakun täyte
10. Pähkinöiden valmistus
11. Britakakun kokoaminen
12. Muiden koristeiden valmistelu
13. Kakun kokoaminen
14. Loput koristeet
VALKOSUKLAA-MUSTIKKAKAKKU: Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uuninpannu leivinpaperilla. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen. Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja sooda. Lisää ne siivilän läpi voi-sokeri-munavaahtoon vuorotellen piimän ja sitruunamehun sekä kuoriraasteen kanssa. Sekoita mahdollisimman vähän, kuitenkin niin, että taikina on tasaista. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uuninpannulle. Paista n. 15-20 minuuttia.
MUSTIKKAHILLOKE: Valmista hilloke. Laita kaikki ainekset liivatetta lukuun ottamatta kattilaan ja keitä n. 5 minuuttia. Aja sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria tai sitruunamehua.
VALKOSUKLAATÄYTE: Valmista valkosuklaatäyte. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuustoon joukkoon sula valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kermavaahto.
VALKOSUKLAA-MUSTIKKAKAKUN KOKOAMINEN: Jaa jäähtynyt pohjalevy kolmeen osaan (osat voivat koostua kappaleista). Kokoa kakku suoraan vadille, mutta suojaa vadin reunat leivinpaperisuikaleilla. Kostuta ensimmäinen pohjalevy. Levitä sen päälle ensin mustikkahilloketta ja sitten valkosuklaatäytettä. Kokoa seuraava kerros samoin. Sivele kakun reunoille ohuelti valkosuklaatäytettä. Säästä vähän täytettä kakun viimeistelyyn.
MAZARIINIKAKKUA, VANILJAA JA VADELMIA: Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pingota leivinpaperi 22 cm irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat voilla ja ripottele reunoille mantelilastuja. Vatkaa voi ja raastettu mantelimassa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon yksi kananmuna kerrallaan edelleen vatkaten. Kääntele taikinaan lopuksi vehnäjauhot nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita maidosta ja vaniljakreemijauheesta paksu vaniljakastike. Kääntele kermavaahto vaniljakastikkeen joukkoon. Halkaise mazariinipohja kahteen tai kolmeen osaan. Täytä vadelmilla ja vaniljavaahdolla. Nosta kylmään.
BRITAKAKKUA, MARIANNEA JA MANSIKOITA: Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä margariini tai voi ja sokerit vaahdoksi. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Lisää keltuaiset taikinaan yksitellen hyvin vatkaten. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle kolmeksi halkaisijaltaan 18 cm ympyräksi.
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki pohjalevyn päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Paista 175°C:ssa 20–30 minuuttia kunnes marenki on kauniin ruskea.
Pohjien paistuessa valmista britakakun täyte:
MARIANNEA JA MANSIKOITA: Vatkaa kermavaahdoksi. Kääntele jugurtti kermavaahdon sekaan. Lisää mariannerouhe (säästä halutessasi vähän koristelua varten) ja sekoita tasaiseksi. Kokoa britakakku levittämällä puolet mariannetäytteestä pohjan päälle. Lisää täytteen päälle noin puolet mansikoista viipaloituna. Nosta toinen pohja päälle, lisää loppu täyte ja loput mansikat.
KANDEERATUT PÄHKINÄT: Laita pannulle 1,5 dl tomusokeria sekä mantelit ja pähkinät. Kuumenna sekoitellen kunnes sokeri sulaa. Alenna lämpöä. Kääntele seosta kunnes sula sokeri on levittynyt ympäriinsä. Ripottele suola joukkoon ja sekoita. Kaada seos jäähtymään leivinpaperille. Irrottele manteleita ja pähkinöitä toisistaan puuhaarukalla. Sekoita vielä 0,5 dl tomusokeria joukkoon. Rouhi halutessasi veitsellä pienemmäksi.
VALKOSUKLAADRIP: Sulata valkosuklaa. Ota pikkuisen sivuun ja raidoita lusikalla muutama mansikka. Tee myös muutama suklaalastu tipauttamalla valkosuklaata leivinpaperille ja siitä lusikalla liippasemalla, laita kylmään. Kuumenna kerma. Sekoita valkosuklaa ja kerma tasaiseksi.
KAKUN KOKOAMINEN: Nosta mazariinikakku valkosuklaa-mustikkakakun päälle, ja nosta sen päälle britakakku. Tue tarvittaessa mehupilleillä. Teen muutamaan eri kohtaan valkosuklaadrip-reunus. Pursota mahdollisesta ylijääneestä valkosuklaatäytteestä tai mariannetäytteestä vielä koristeita sinne tänne. Koristele lopuksi mansikoilla, vadelmilla, mustikoilla, mintunlehdillä, pähkinöillä, syötävillä kukilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa