Koko Suomi leipoo: Kesän mausteinen pavlovakranssi, Harrietin resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa tehtiin pavlova.
Marenkipohjat
- 300 g (noin 9 kpl) kananmunanvalkuaista
- 660 g (noin 10 dl) tomusokeria
- 3 tl sitruunamehua
- 1 tl inkivääriä, jauhettu
Raparpericurd
- 500 g raparperia, tuore (miel. punainen laji)
- 1 rkl vettä
- 2,5 dl sokeria
- ½ puntti/ ruukku timjamia, tuore
- 8 kpl kananmunan keltuaista
- 100 g voita, huoneenlämpöinen
- Inkivääri-raparperit ja inkiväärisiirappi
- 400 g raparperia, tuore (miel. punainen laji)
- Tuore pieni pala inkivääriä
- 1 pullo (2,75 dl) inkivääriolutta
- 2 rkl hunajaa
- 2 dl sokeria
Kerma
- 2,5 dl Oddlygood easy whipping
- 1 pussi cream fixiä
- 2 tl vaniljasokeria
Koristeet
- 100 g valkosuklaata
- 250 g mansikoita, tuore
Valmistusohje
MARENKIPOHJAT: Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen, kiertolämpö. Valmistele vesihaude liedellä. Sekoita valkuaisia ja sokeria yhteen vesihauteessa metallikulhossa. Vatkaa lempeästi, kunnes seos on 55–60 astetta lämmin ja sokerikiteet ovat sulaneet. Siirrä seos yleiskoneeseen, vatkaa keskiteholla, kunnes marenki on paksu ja kiiltävä. Valmistele kolme peltiä leivinpaperilla: Piirrä yhdelle paperille 30 cm ympyrä, ja sen sisälle noin 11 cm stanssin avulla
ympyrä. Piirrä toiselle paperille noin 24 cm ympyrä. Suihkuta vuokaspray muutaman metallistanssin päälle, laita stanssit seisomaan sivuilleen kolmannelle pellille (käytä lusikoita painoina). Siirrä pieni osa marenkista toiseen kulhoon, maista inkiväärillä, siirrä sivuun hetkeksi. Laita marenki pursotuspussiin, jossa iso pyöreä tylla: Pursota marenkipalloja ensimmäisen pellin ympyröiden sisälle, muodostaen kranssin. Pursota vielä toinen kierros edellisen päälle, jotta kranssin keskelle jää ura. Syvennä ja levennä ura tarvittaessa lusikalla. Toisella pellillä: pursota marenkipalloja yhdessä kerroksessa muodostaen pienemmän kranssin.
Inkiväärimarenki: Laita osa pursotuspussiin, jossa pieni pyöreä tylla. Pursota suoria tikkuja pellille ja stanssien päälle. Laita osa pursotuspussiin, jossa kranssitylla. Pursota minikransseja pellille. Paista uunissa noin 1 h. Tarkista, kolmas pelti valmistuu luultavasti nopeammin.
RAPARPERICURD: Leikkaa raparperi pieniksi paloiksi. Laita raparperi, vesi, sokeri ja timjamioksat kattilaan (säästä muutama oksa koristeluun). Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes palat ovat pehmeät. Nosta timjami pois. Lisää keltuaiset, kuumenna kunnes seos kiehahtaa ja paksuuntuu. Lämpötilan tulee olla max 83–85 astetta. Ota kattila pois lämmöltä, lisää voi nokareina ja soseuta sileäksi. Siirrä seos laakeaan astiaan ja jäähdytä jääkaapissa.
INKIVÄÄRI-RAPARPERIT JA INKIVÄÄRISIIRAPPI: Leikkaa raparperi vinosti kauniisiin paloihin. Raasta inkivääri. Laita raparperit, raaste, olut ja hunaja kattilaan ja keitä 5 minuuttia (tarkista!) kunnes raparperi pehmeä mutta edelleen rapea. Nosta raparperit ritilälle. Anna jäähtyä. Lisää noin 1 dl sokeria kattilaan ja keitä hiljalleen, kunnes siirappimainen seos. Murska mukaan muutama koristemansikka, jotta tulee punaisempi sävy. Kaada siivilän läpi lasiin,
jäähdytä.
KERMA: Vatkaa ainekset kovaksi vaahdoksi. Säilytä jääkaapissa.
KORISTEET: Paloittele suklaa leivinpaperoidulle pellille. Paahda uunissa 10 minuuttia 175 asteessa. Murska pienemmäksi. Leikkaa mansikat siivuiksi.
KOKOAMINEN: Laita curd pursotinpussiin, leikkaa siihen pieni reikä. Laita kerma pursotinpussiin, jossa iso pyöreä tylla. Laita isoin marenkikranssi tarjoiluvadille. Pursota uraan raparpericurd, ripottele päälle paahdettu valkosuklaa. Pursota kermaa päälle pieninä palloina. Aseta raparperipalat nätisti ”ristiin”, lusikoi siirappia sinne tänne. Nosta toinen marenki päälle. Koristele kreemillä, curdilla ja siirapilla. Viimeistele mansikkasiivuilla, marenkitikuilla ”ristiin”, pienillä marenkikransseilla ja timjamilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku