Koko Suomi leipoo: Koristesämpylät
Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle.
Koristesämpylät
- n. 600 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 15 g kuivahiivaa
- 55 g huoneenlämpöistä voita
- 75 g kananmunaa
- 70 g sokeria
- 340 g kylmää vettä
- 10 g suolaa
Koristekeksi sämpylään nro 3
- 40 g voita
- 50 g kidesokeria
- 50 g vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- punaista elintarvikeväriä
Ruskistettu voivaahto
- 150 g voita (huoneenlämpöistä)
Koristeluun
- Kurpitsansiemeniä
- Unikonsiemeniä
- Seesaminsiemeniä
- Sormisuolaa
Voiteluun
- Kananmunaa
Valmistusohje
KORISTESÄMPYLÄT: Valmista taikina. Anna sen levätä n. 15 minuuttia kylmässä ja jaa se kolmeen osaan.
KORISTEKEKSI SÄMPYLÄÄN NRO 3: Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja suola yhteen. Nypi joukkoon vehnäjauhot ja kun massa on tasaista, sekoita joukkoon punainen elintarvikeväri. Kaulitse massa kahden leivinpaperin välissä n. 2 mm paksuksi levyksi. Ota päällimmäinen leivinpaperi pois ja painele pienimmällä rengasmuotilla keksitaikinasta 24 kpl pyöreitä keksejä vieri viereen (älä yritä irrottaa keksejä tässä vaiheessa, vaan laita taikina kylmään jähmettymään).
RUSKISTETTU VOIVAAHTO: Ruskista 1/3 voista tumman ruskeaksi ja jäähdytä. Vatkaa 2/3 ruskistamatonta voita yhdessä jäähtyneen, ruskistetun voin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi ja pursota siitä lautaselle valitsemasi kaunis kuvio. Viimeistele sormisuolalla.
SÄMPYLÄ 1: Jaa taikina pala kuuteen yhtä suureen osaan ja pyöritä paloista mahdollisimman pitkä, noin 3 - 4 mm paksuinen tanko. Letitä tangot kolmella säikeellä kauniisti ja kierrä solmuksi. Laita pellille leivinpaperille kohoamaan. Voitele kohonneet letit kananmunalla ja koristele pinta seesaminsiemenillä ja sormisuolalla.
SÄMPYLÄ 2: Jaa taikinapala 12 yhtä suureen osaan. Pyöritä palloiksi ja anna levätä hetki. Painele palat ohuiksi, halkaisijaltaan noin 10 cm leveiksi kiekoiksi (käytä tarvittaessa hieman jauhoa apuna). Laita aina kaksi kiekkoa päällekkäin ja leikkaa terävällä veitsellä (tai partaterällä) keskelle kiekkopinoa neljä viiltoa ristiin. Taita syntyneet liepeet keskeltä kiekon reunalle ja paina ne kiinni hieman vettä apuna käyttäen. Siirrä leivinpaperille pellille kohoamaan. Voitele kohonneet leivät kananmunalla ja koristele leivän ulkoreuna tasaisesti kurpitsansiemenillä.
SÄMPYLÄ 3: Jaa taikina 24 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja asettele leivinpaperille kohoamaan siten, että laita neljä palloa yhteen jonoksi. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla. Aseta stanssattu kylmä koristekeksi jokaisen pallukan päälle (yht. 24 kpl) juuri ennen paistoa. Paista sämpylät. Asettele valmiit sämpylät tarjolle vaahdotetun voin kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku