Koko Suomi leipoo: Lauran Vegaanitiramisu

KSL: Tämän tarjoan vegaanille Laura
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden seitsemännen jakson taitotehtävässä Laura leipoi vegaanisen tiramisun. Reseptistä tulee 12 kpl pienempiä tai yksi isompi annos. Toisin sanoen, tarvitset 12 kappaletta halkaisijaltaan noin 6 cm kokoisia juomalaseja tai 20 x 30 cm kokoisen lasisen tiramisuvuoan.

Kakkupohja

  • 235 g Soijamaito, makeuttamaton
  • 2 tl Omenaviinietikka
  • 110 g Vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai Laktoositon leivontamargariini), huoneenlämpöisenä
  • 1/4 tl Suolaa
  • 2 dl Hienoa sokeria
  • 2 tl Vaniljaesanssia
  • 135 g Erikoisvehnäjauhoja
  • 4 rkl Maissitärkkelystä
  • 1 tl Leivinjauhetta
  • 1/2 tl Ruokasoodaa

Vegaaninen "mascarpone" -massa

  • 530 g Cashewpähkinöitä
  • 180 g Agavehunajaa (maistele ja lisää tarvittaessa)
  • 140 g Kookosöljyä (neutraalinmakuista) sulatettuna
  • 1/2 tl Suolaa
  • 2 Vaniljatangon siemenet
  • 365 g Soijamaito, makeuttamaton

Vaniljakermaan

  • 120 g Soijamaito, makeuttamaton
  • 2 rkl Kookosöljyä (neutraalinmakuista) sulatettuna

Kahvikermaan

  • 2 rkl Kahluaa (tai muuta vegaanista kahvilikööriä)
  • 1,5 dl Vastakeitettyä espressoa viilennettynä

Kostutus ja kokoaminen

  • 3,5 dl Vastakeitettyä espressoa viilennettyä
  • 3 rkl Sokeria
  • 0,75 dl Kahluaa (tai muuta vegaanista kahvilikööriä)
  • + Kaakaojauhoa
  • + Koristeluun 50 g kaakaonibsejä

Valmistusohje

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Valmista kakkupohja: sekoita soijamaito ja omenaviinietikka ja siirrä sivuun. Sekoita kulhossa vehnäjauho, maissitärkkelys, leivinjauhe ja ruokasooda ja siivilöi seos. Vaahdota monitoimikoneen vatkaimella huoneenlämpöistä margariinia ja sokeria täydellä teholla 1 minuutin ajan. Lisää vaahtoon suola ja vaniljaesanssi. Lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoseosta, aloittaen 1/3 jauhoseoksella. Sekoita tasaiseksi.

3. Vuoraa 40 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Kaada taikina leivinpaperille ja tasoita. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten poistaaksesi ilmakuplat. Paista kakkupohjaa uunissa noin 20 minuuttia.

4. Valmista vegaaninen "mascarpone" -massa: mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes massa on tasaisen silkkistä. Jaa massa kahteen osaan. Lisää toiseen osaan vaniljakerman ainesosat ja toiseen osaan kahvikerman ainesosat. Siirrä molemmat odottamaan.

5. Valmista tiramisun kostutusliemeen: sekoittele kahvia, sokeria ja kahvilikööriä keskenään, kunnes sokeri sulaa nesteeseen. Varaa työpöydälle 12 kpl halkaisijaltaan n. 6 cm kokoista juomalasia tai 20 x 30 cm kokoinen lasinen tiramisuvuoka.

6. Leikkaa kakkupohjasta joko 24 pientä ø 6 cm palaa, tai isompaan vuokaan sopivia paloja niin, että niitä riittää kahteen kerrokseen. Upota paloja yksitellen kostutusliemeen 1-2 sekuntia ja aseta lasien/vuoan pohjalle. Toista, kunnes puolet paloista on sovitettu laseihin/vuokaan.

7. Levitä kakkupohjille puolet vaniljakermasta. Laita lasit/vuoka pakastimeen kymmeneksi minuutiksi. Levitä vaniljakerman päälle puolet kahvikermasta. Laita pakastimeen kymmeneksi minuutiksi.

8. Ripottele teesiivilällä kahvikerman päälle peittävä kerros kaakaojauhoa. Upota loput kakkupohjan paloista yksitellen kostutusliemeen (1-2 sekuntia) ja aseta lasien/vuoan pohjalle. Toista, kunnes loput palat on sovitettu laseihin/vuokaan. Levitä kakkupohjille loput vaniljakermasta. Laita lasit/vuoka pakastimeen kymmeneksi minuutiksi.

9. Levitä vaniljakerman päälle loput kahvikermasta. Laita lasit/vuoka pakastimeen kymmeneksi minuutiksi. Ripottele teesiivilällä tiramisun pinnalle peittävä kerros kaakaojauhoa.

10. Laita tiramisut pakastimeen mielellään n. 45 minuutiksi. Säilytä pakastimessa ja nosta huoneenlämpöön pehmenemään noin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmiit tiramisut kaakaonibseillä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.