Koko Suomi leipoo: Lottaliisan muffinssit
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Lottaliisa leipoi muffinseja.
Ainekset
- 3 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 1 ½ dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 ½ dl Valio luonnonjogurttia
- 1 kananmuna
- 50 g Valio voita sulatettuna
- 1 tl inkiväärijauhetta
- 1 tl kardemummaa
Kinuski
- ½ dl fariinisokeri
- ½ dl Valio kuohukerma
- 1 rkl Valio voita
Kreemi
- 200 g Valio voita
- 4 dl tomusokeria
- 100 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
- Koristeet
Sokeriharso
- 125 g sokeria
- 25 g glukoosisiirappia
- 0,5 dl vettä
- ruskeaa elintarvikeväriä
Kandeerattu inkivääri
- 100 g inkivääriä
- n. 1 ½ dl vettä
- 150 g Siro-sokeria
Marmoroitu valkosuklaa
- 200 g valkosuklaata
- punaista elintarvikeväri
Valmistusohje
OHJE: Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Mittaa toiseen kulhoon kosteat aineet ja sekoita ne keskenään. Yhdistä seokset ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.
Jaa taikina kolmeen eri kulhoon. Lisää yhteen kulhoon inkiväärijauhe ja toiseen kardemumma. Jaa pieniin muffinssivuokiin ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
KINUSKI: Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kuohukerma. Keitä miedolla lämmöllä niin kauan, että kylmään veteen tiputtaessa kinuski pysyy koossa. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Laita kinuski pursotuspussiin odottamaan.
KREEMI: Vatkaa voita ja tomusokeria 5-10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki miedommalla teholla. Lisää kreemi pursotuspussiin. Muffinssien jäähdyttyä pursota inkiväärillä maustettujen muffinssien keskelle loraus kinuskikastiketta. Kuorruta kaikki muffinssit kreemillä. Koristele haluamallasi tavalla.
SOKERIHARSO: Kaada kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Lisää tippa elintarvikeväriä. Kuumenna 165-asteiseksi, parhaan lopputuloksen saamiseksi on hyvä käyttää digitaalista lämpömittaria.
Asettele pöydälle leivinpaperi ja ota valmiiksi kauha tai esimerkiksi syömäpuikot, jossa on pitkä varsi. Kun sokeriliuos on oikeassa lämpötilassa, ota se pois levyltä.
Ota pieni määrä liuosta lusikkaan ja ”heiluttele” sitä kauhan kahvan päällä, jolloin sokeri harsoutuu ja sitä voi käyttää koristeena.
KANDEERATTU INKIVÄÄRI: Pilko inkivääri haluamiisi paloihin. Lisää kattilaan inkiväärit sekä vettä n. 1 desin verran. Keitä niin kauan, että inkiväärit pehmenevät. Kaada vesi pois ja lisää kattilaan inkiväärien verran sokeria ja loraus vettä. Keitä miedolla lämmöllä niin kauan, että neste on haihtunut. Kierittele inkiväärit hienossa sokerissa.
MARMOROITU VALKOSUKLAA: Suklaa on hyvä temperoida, kun sitä käytetään koristeena. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa noin 40-asteiseksi. Suklaa tarvitsee tämän jälkeen jäähdyttää, esimerkiksi jääkylmässä vesihauteessa noin 26-asteiseksi. Lämmitä tämän jälkeen suklaa uudestaan lämpöisessä vesihauteessa 29-asteiseksi.
Värjää osa suklaasta punaiseksi ja jätä osa valkoiseksi. Valuta molemmat suklaat leivinpaperille ja sekoittele varovasti haarukalla. Jäähdytä jääkaapissa ja leikkaa haluamaksesi koristeiksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka