Koko Suomi leipoo: Sitrustsunami, Tanja
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa vietettiin kakkupäivää.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min
Kakkupohja
- 8 kpl kananmunaa
- 400 g sokeria
- 400 g voita
- 2 kpl appelsiininkuorta
- 400 g erikoisvehnäjauhoja
- 3 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
Sitruunasiirappi
- Vajaa 3 kpl sitruunanmehua
- 6 rkl sokeria
Täyte
- 450 g voita
- 2 tl vaniljasokeria
- ½ dl vettä
- 1 ¾ + ¾ dl sokeria
- 2 kpl sitruunankuorta
- Pastavärit; keltainen ja oranssi
Putous
- 3 ½ dl kuohukermaa
- 3 ½ dl + 35-40ml maissitärkkelystä varten Kevytmaito(laktoositon)
- n. 40 g maissitärkkelystä
- 1 tölkki (397g) kondensoitua maitoa
- n. 1 kpl appelsiinin mehua
- Keltainen pastaväri
- 1 prk koristesokeri glitter, helmiäinen
- 1 prk koristesokeri glitter, keltainen
- 1 prk koristesokeri glitter, fuksianpunainen
- 1 prk koristesokeri glitter, violetti
Valmistusohje
KAKKUPOHJA: Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Leivinpaperoi 2 x 18cm irtopohjavuoat. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vaniljasokeri yleiskoneessa, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista. Lisää munat yksi kerrallaan joukkoon ja vatkaa hitaalla teholla tasaiseksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe erissä taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää appelsiininkuori ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina irtopohjavuokiin ja paista samaan aikaan uunissa kypsiksi, n. 40 min. Ota kakut pois vuoista ja jäähdytä
SITRUUNASIIRAPPI: Kiehauta sitruunanmehu ja sokeri kattilassa, niin että sokeri sulaaa
TÄYTE: Laita huoneenlämpöiset valkuaiset yleiskoneen kulhoony.Mittaa kattilaan vesi ja 1 ¾ dl sokeria (ota mahdollisimman pieni kattila, että lämpötilaa on helpompi mitata). Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita rauhallisesti, kunnes sokeri on liuennut veteen, ota kattilan liedeltä. Vatkaa valkuaisia niin, että saat kevyen vaahdon, joka on valkoista ja notkeaa ja siinä näkyy vielä pienet kuplat. Lisää valkuaisvaahtoon rauhallisesti sekoittaen ¾ dl sokeria. Vatkaa keskiteholla ja samaan aikaan laita kattila lieden kuumimmalle teholle. Laita digitaalisen lämpömittarin anturi sokeriveteen ja anna kiehua sekoittamatta niin kauan, kunnes lämpötila 115 astetta. Lisää sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon vatkaten koko ajan rauhallisesti. Jatka vatkaamista täydellä teholla n. 15 min/kunnes vaahto on huoneenlämpöistä. Lisää pieni nokare kerrallaan voita joukkoon koko ajan vatkaten, ensin täydellä teholla ja loppua kohden tehoa vähän vähentäen. Lisää seuraava voinokare, kun edellinen on sulanut vaahtoon. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja vaniljasokeri. Jaa kuorrute 2 kulhoon ja värjää toinen oranssiksi ja toinen keltaiseksi.
PUTOUS: Sekoita maissitärkkelys maitoon, tee tasainen liuos. Vispaa kattilaan kerma, maito ja maissitärkkelysliuos ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan vispaten, kunnes seos sakenee (n. 6-7 min). Lisää kondensoitu maito sekaan ja vispaa vielä n. 20-30 sek, että seos on tasaista. Ota pois liedeltä ja lisää väriaine ja appelsiinimehu. Kaada kuorrute kulhoon ja laita pinnan päälle kelmu, ettei muodostu kalvoa kuorrutteeseen. Laita kylmään, että jäähtyy kokonaan ennen kakun päälle laittamista. Kaada kuorrute kannuun ennen kakun päälle kaatamista.
KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa tsunamikakku tarjoilulautaselle. Halkaise molemmat kakut kahteen osaan. Kostuta jokaista kerrosta sitruunasiirapilla aina ennen täytteen laittamista, myös päällimmäinen kerros. Laita alin kerros lautaselle, kostuta ja laita täytettä. Lisää toinen kerros. Laita kakun ympärille vahva reunakalvo napakasti, kiinnitä teipillä. Kostuta toinen kerros ja laita täytettä. Lisää kolmas kerros, kostuta, täytä. Lisää viimeinen kerros ja kostuta, laita täytettä myös päälle. Kaada putous kuorrutus kakun päälle varovasti. Lisää reilusti erilaisia koristesokereita kuorrutuksen päälle
KAKUN ESITTELY: Vedä reunakalvo tasaisesti suoraa ylöspäin pois kakun ympäriltä, että putous valuu kakun päälle
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku