Koko Suomi leipoo: Valkosuklaapuolukkamoussekakku mantelimarenkipohjalla
Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa kilpailijat tuunaavat perinteisiä joululeivonnaisia uuteen uskoon.
Mantelimarenkipohja
- 6 kananvalkuaisia
- 2 1/2 dl sokeria
- 300 g mantelijauhoa
Valkosuklaamousse
- 200 g valkosuklaata
- 3 liivatelehteä
- 5 dl vispikermaa
Puolukkamousse, italialainen marenki
- 4 kananvalkuaista
- 2 dl sokeria
- ½ dl vettä
- 600 g pakastepuolukkaa
- 4 ½ dl vispikermaa
- 7 liivatelehteä
- vaniljasokeria
Kinuski
- 2 dl kermaa
- 1 ½ dl fariinisokeria
- 2 tl voita
Valkosuklaapallot
- 200 g valkosuklaata
- 3 liivatelehteä
- 5 dl vispikermaa
Koristeluun
- Valkosuklaapuolikuita
- Kinuskia
- Rucolan versoja
- Puolukoita
Valmistusohje
MANTELIMARENKIPOHJA: Vatkaa kananvalkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho ja kääntele varovasti joukkoon. Laita mantelimarenki pursotinpussiin. Käytä pyöreää tyllaa. Laita leivinpaperi pellin päälle. Pursota pellin mittaisia viivoja vierekkäin. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia kunnes pohja on kullanruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä pellin päällä. Kun kakku on jäähtynyt. Vedä veitsellä kakun alta niin että kakku irtoaa ja siirrä pohja puhtaalle leivinpaperille. Pidä kakun pohja tukevalla alustalla.
VALKOSUKLAAMOUSSE: Pilko valkosuklaa. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kuumenna vähemmän kuin puolet kermasta kattilassa. Ota kattila liedeltä. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja laita kermaan. Sekoita kunnolla niin että liivatelehdet sulaa. Kaada suklaa kermaan ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos haluaa olla varma, ettei jää suklaapaloja niin voi sekoittaa sauvasekoittimella. Vaahdota loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Ota vähän kermavaahtoa ja sekoita sulaneeseen suklaaseen. Kaada suklaaseos toiseen astiaan ja kääntele loput kermasta suklaaseokseen. Kaada mantelimarenkipohjan päälle. Laita pakastimeen tai jääkaappiin asettumaan.
PUOLUKKAMOUSSE, ITALIALAINEN MARENKI: Laita kananvalkuaiset metallikulhoon tai lasikulhoon. Kaada sokeri ja vesi kattilaan. Varmista että vesi on imeytynyt sokeriin kunnolla. Laita paistomittari kattilaan. Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lämmitä sokeri 121 asteeseen. Kaada sokeriliemi valkuaisvaahtoon kokoaja sekoittaen sähkövatkaimella. Sekoita kunnes marenki on jäähtynyt.
Kuumenna puolukat ja soseuta sauvasekoittimella. Paseeraa puolukat kattilaan. Lämmitä puolukkaseos. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä la laita lämpimään puolukkasoseeseen ja sekoita kunnolla. Kaada puolukkasose italialaisen marenkiin ja sekoita. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja kääntele kerma joukkoon. Lisää vaniljasokeri maun mukaan.
KINUSKI: Laita kerma, sokeri ja voi kattilaan ja keitä. Anna kiehua n. 5-10 minuuttia. Tiputa hiukan seosta lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos seos jähmettyy ja jää pisaraksi, se on valmista. Nosta kattila liedeltä ja anna levätä minuutti.
KAKUN KOKOAMINEN: Käytä reunavuokaa. Laita leivinpaperista suikaleita vuoan ympäri sisäpuolella. Käytä reunakalvoa, jos et leikkaa kakun sivuja. Näin kakun reunat pysyvät siisteinä. Laita reunavuoka kakkupohjan ympärille. Kaada valkosuklaamousse pohjan päälle ja levitä. Laita kylmään hyytymään. Tee puolukkamousse ja kaada hyytyneen valkosuklaamoussen päälle. Levitä mousse tasaisesti. Anna hyytyä kylmässä yön yli. Ota reunavuoka pois ja leikkaa reunat siisteiksi. Koristele.
VALKOSUKLAAPALLOT: Pilko valkosuklaa. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kuumenna vähemmän kuin puolet kermasta kattilassa. Ota kattila liedeltä. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja laita kermaan. Sekoita kunnolla niin että liivatelehdet sulaa. Kaada suklaa kermaan ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos haluaa olla varma, ettei jää suklaapaloja niin voi sekoittaa sauvasekoittimella. Vaahdota loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Ota vähän kermavaahtoa ja sekoita sulaneeseen suklaaseen. Kaada suklaaseos toiseen astiaan ja kääntele loput kermasta suklaaseokseen. Kaada puolikuunmuotoisiin silikonivuokiin.
KORISTELE: Valkosuklaapuolikuita, kinuskia, rucolan versoja, puolukoita
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku