Koko Suomi leipoo: Pistaasipuikot, Harrietin resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.
Pistaasikakku
- 60 g voita, huoneenlämpöinen
- 45 g (0,5 dl) sokeria
- 40 g fariinisokeria
- 1 kpl kananmuna
- 1 dl kreikkalaista jugurttia
- 1 tl vaniljasokeria
- 55 g erikoisvehnäjauhoja
- 35 g mantelijauhoja
- 35 g pistaasipähkinärouhetta
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 0,25 tl ruokasoodaa
- Hivenen suolaa
Pistaasipraliinikreemi
- 100 g pistaasipähkinöitä
- 100 g sokeria
- 33 g vettä
- 2 dl vispikermaa
Mansikkahillo
- 200 g mansikoita, pakaste, kohmeiset
- 100 g sokeria
- 1 kpl sitruuna, luomu
- Suklaakuorrute
- 300 g valkosuklaata, hiput
- 50 g kaakaovoita, hiput
- Kokoaminen
- 1 pieni syötävä lehtikulta arkki
Valmistusohje
PISTAASIKAKKU: Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Laita leivinpaperia pellille. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri muutaman minuutin ajan, kunnes kuohkeaa. Vatkaa mukaan kananmuna. Sekoita mukaan jugurtti. Sekoita loput kuivat aineet yhteen ja sekoita varovaisesti taikinaan. Levitä ohuesti pellille, käytä palettiveistä apuna. Paista 20 minuuttia kunnes kaunisvärinen. Poista pelliltä, anna jäähtyä ritilän päällä esim. jääkaapissa.
PISTAASIPRALIINIKREEMI: Paahda pähkinät pannulla tai mikrossa. Laita muutama kokonainen pähkinä sivuun koristelua varten, rouhi loput. Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen teräskattilaan, lämmitä keskilämmöllä, kunnes kullanväristä. Älä sekoita seosta! Pyöritä kattila varovaisesti, jos tarpeen. Lisää pähkinät seokseen. Sekoita ja kaada massa silikonimatolle. Anna jäähtyä jonkin verran. Laita pieneen tehosekoittimeen, jossa hyvä terä ja kone. Jauha jauheeksi, kunnes kiiltävä tahna. Jos hankala työstää, lisää vähän kermaa massaan. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä praliini siihen.
MANSIKKAHILLO: Paloittele mansikat pienemmiksi ja laita mikroa kestävään kulhoon. Lisää sokeri ja raasta mukaan sitruunankuorta. Keitä mikrossa 3 minuuttia täydellä teholla, sekoita. Toista ainakin kerran. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Siirrä hillo laakeaan astiaan, siirrä jääkaappiin jäähtymään.
SUKLAAKUORRUTE: Pikatemperoi valkosuklaa mikrossa: lämmitä 2/3 valkosuklaasta muutama sekunti ja sekoita välissä, toista useita kertoja, kunnes suklaa on 40 astetta lämmintä. Lisää loput valkosuklaahiput ja muutama hippu kaakaovoita, sekoita kunnes suklaa on 29 astetta lämmintä. Kaada vähän suklaata kymmeneen silikonisiin jäätelötikkumuotteihin ja pyöritä muotti, kunnes suklaa peittää muotin sisäpinnan. Asenna jäätelötikut melkein paikoilleen muotteihin. Siirrä jäähtymään hetkeksi jääkaappiin.
KOKOAMINEN: Leikkaa pistaasikakusta sopivan pienet siivut. Laita pistaasikreemi ja mansikkahillo pursotuspusseihin. Kun muottien suklaa on jäähtynyt, lisää pikkaisen sulaa suklaata kaikkiin muotteihin ja levitä ohuesti siveltimen avulla. Pursota vähän kreemiä jokaiseen muottiin, levitä ”reunoille” lusikan avulla. Pursota mansikkahilloa, työnnä jäätelöpuikot oikeisiin paikkoihin, laita pistaasikakkusiivu päälle. Pursota pinnalle ohuesti kreemiä. Levitä viimeisenä valkosuklaata kanneksi. Laita jäätelöt jääkaappiin jäähtymään noin 10 min. Irrota jäätelöt muoteistaan. Paikkaa kauneusvirheet valkosuklaasulalla. Siirrä loput suklaat pieneen muovipussiin ja pursota raidat jäätelöiden päälle, laita murskatut pistaasipähkinät heti päälle. Sivele suklaan pinnalle elintarvikeliima ja viimeistele lehtikullalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku