Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Pistaasipuikot, Harrietin resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps5_beautyshots_taidonna25C225A8yte_harriet_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 18.12.2023 20:50

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.

Pistaasikakku

  • 60 g voita, huoneenlämpöinen
  • 45 g (0,5 dl) sokeria
  • 40 g fariinisokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 dl kreikkalaista jugurttia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 55 g erikoisvehnäjauhoja
  • 35 g mantelijauhoja
  • 35 g pistaasipähkinärouhetta
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl ruokasoodaa
  • Hivenen suolaa

Pistaasipraliinikreemi

  • 100 g pistaasipähkinöitä
  • 100 g sokeria
  • 33 g vettä
  • 2 dl vispikermaa

Mansikkahillo

  • 200 g mansikoita, pakaste, kohmeiset
  • 100 g sokeria
  • 1 kpl sitruuna, luomu
  • Suklaakuorrute
  • 300 g valkosuklaata, hiput
  • 50 g kaakaovoita, hiput
  • Kokoaminen
  • 1 pieni syötävä lehtikulta arkki

Valmistusohje

PISTAASIKAKKU: Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Laita leivinpaperia pellille. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri muutaman minuutin ajan, kunnes kuohkeaa. Vatkaa mukaan kananmuna. Sekoita mukaan jugurtti. Sekoita loput kuivat aineet yhteen ja sekoita varovaisesti taikinaan. Levitä ohuesti pellille, käytä palettiveistä apuna. Paista 20 minuuttia kunnes kaunisvärinen. Poista pelliltä, anna jäähtyä ritilän päällä esim. jääkaapissa. 

PISTAASIPRALIINIKREEMI: Paahda pähkinät pannulla tai mikrossa. Laita muutama kokonainen pähkinä sivuun koristelua varten, rouhi loput. Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen teräskattilaan, lämmitä keskilämmöllä, kunnes kullanväristä. Älä sekoita seosta! Pyöritä kattila varovaisesti, jos tarpeen. Lisää pähkinät seokseen. Sekoita ja kaada massa silikonimatolle. Anna jäähtyä jonkin verran. Laita pieneen tehosekoittimeen, jossa hyvä terä ja kone. Jauha jauheeksi, kunnes kiiltävä tahna. Jos hankala työstää, lisää vähän kermaa massaan. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä praliini siihen.

MANSIKKAHILLO: Paloittele mansikat pienemmiksi ja laita mikroa kestävään kulhoon. Lisää sokeri ja raasta mukaan sitruunankuorta. Keitä mikrossa 3 minuuttia täydellä teholla, sekoita. Toista ainakin kerran. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Siirrä hillo laakeaan astiaan, siirrä jääkaappiin jäähtymään.

SUKLAAKUORRUTE: Pikatemperoi valkosuklaa mikrossa: lämmitä 2/3 valkosuklaasta muutama sekunti ja sekoita välissä, toista useita kertoja, kunnes suklaa on 40 astetta lämmintä. Lisää loput valkosuklaahiput ja muutama hippu kaakaovoita, sekoita kunnes suklaa on 29 astetta lämmintä. Kaada vähän suklaata kymmeneen silikonisiin jäätelötikkumuotteihin ja pyöritä muotti, kunnes suklaa peittää muotin sisäpinnan. Asenna jäätelötikut melkein paikoilleen muotteihin. Siirrä jäähtymään hetkeksi jääkaappiin. 

KOKOAMINEN: Leikkaa pistaasikakusta sopivan pienet siivut. Laita pistaasikreemi ja mansikkahillo pursotuspusseihin. Kun muottien suklaa on jäähtynyt, lisää pikkaisen sulaa suklaata kaikkiin muotteihin ja levitä ohuesti siveltimen avulla. Pursota vähän kreemiä jokaiseen muottiin, levitä ”reunoille” lusikan avulla. Pursota mansikkahilloa, työnnä jäätelöpuikot oikeisiin paikkoihin, laita pistaasikakkusiivu päälle. Pursota pinnalle ohuesti kreemiä. Levitä viimeisenä valkosuklaata kanneksi. Laita jäätelöt jääkaappiin jäähtymään noin 10 min. Irrota jäätelöt muoteistaan. Paikkaa kauneusvirheet valkosuklaasulalla.  Siirrä loput suklaat pieneen muovipussiin ja pursota raidat jäätelöiden päälle, laita murskatut pistaasipähkinät heti päälle. Sivele suklaan pinnalle elintarvikeliima ja viimeistele lehtikullalla.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit