Piirakkataikina
Kuutio voi. Nypi sormin tai sekoita yleiskoneessa kuutioitu voi ja kuivat aineet. Lisää kylmää vettä pieni määrä kerrallaan, jotta saat taikinasta tasaisen. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kääri taikinat kelmuun tai muovipussiin, laita hetkeksi jääkaappiin. Valmista seuraavaksi täyte.
Raparperi-punaherukkatäyte
Laita raparperit ja punaherukka kattilaan. (Jos käytät tuoreita raparpereja, pilko ne pieniksi kuutioiksi ja lisää vettä). Sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä keskilämmöllä 10 – 15 minuuttia. Sekoita maizena veteen ja lisää ohuena nauhana raparperi-punaherukkatäytteeseen. Keitä vielä muutama minuutti. Tarvittaessa soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku. Voit tarvittaessa lisätä sokeria. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Piirakoiden muotoilu, täyttäminen ja paisto
Tee seuraavaksi ristikkokuvio.
Kaulitse toinen taikinasta noin 1- 2 mm:n paksuuteen. Leikkaa taikinapyörällä noin kolmen millin paksuisia pitkiä suikaleita. Tee punottu ristikko taikinasuikaleista silikonimaton päälle. Stanssaa piirakkavuoan kannen kokoisia pyöreitä paloja. Älä vielä irrota paloja, poista vain ylimääräiset taikinaosat. Siirrä silikonimatto leikkuulaudan tai pellin päälle ja laita pakkaseen.
Valmista seuraavaksi pohjat. Suihkuta vuokasprayta piirakkavuokien pohjalle ja reunoille. Kaulitse taikina muutaman millin vahvuuteen. Ota pyöreällä stanssilla paloja, jotka peittävät vuokien pohjan ja reunat. Voit leikata ylimenevät osat saksilla. Penslaa pohjat kananmunalla. Laita raparperi-punaherukkatäytettä pohjalle lusikalla tai pursotinpussilla, älä täytä yläreunaan asti.
Ota ristikot pakkasesta. Voitele ne kanamunalla ja siirrä paistinlastan avulla piirakoiden päälle. Paina reunoista kiinni.
Paista noin 200 asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia. Irrota piirakat vuoista, viimeistele tomusokerilla ja siirrä tarjoiluastialle.