Koko Suomi leipoo: Perinteistäkin perinteikkäämpi Pork Pie
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden toisessa taitotehtävässä leivottiin kansainvälisiä herkkuja. Iso-Britannia toimi Sannan ja näiden lihapiirakoiden inspiraationa.
Täyte
- 500 g sianjauhelihaa tai nauta-sikajauhelihaa
- 2 tl salviaa
- 1,5 tl suolaa
- 1,5 tl mustapippurirouhetta
Kuoritaikina
- 300 g vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 munan keltuainen
- ¾ dl vettä
- 100g voita
Voiteluun
- 1 muna
Kostutusliemi
- 2 dl vettä
- 1-1,5 rkl lihafondia
- 2 liivatelehteä
Makea gutney
- 2 omenaa
- 1 nektari
- 1 rkl etikkaa (esim. valkoviini)
- 1 tl inkivääriä
- 1 rkl maapähkinävoita
- 2 rkl voita
- 2 rkl sokeria
Valmistusohje
Kuutio omenat ja nektari pieniksi kuutioiksi. Karamellisoi voin ja sokerin kanssa hedelmiä hetki pannulla. Lisää etikka ja loput mausteet. Anna hautua hetki, kunnes hedelmät pehmenneet. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Laita uuni kuumenenmaan 200 asteeseen.
Valmista taikina. Laita jauhot ja suola kulhoon ja sekoita ne, tee jauhoihin kolo ja kaada hieman vatkattu keltuainen siihen. Sekoita hyvin. Laita kattilaan vesi ja voi. Anna seoksen kiehahtaa ja kaada sen jälkeen jauhojen joukkoon. Sekoita puuhaarukalla taikina nopeasti tasaiseksi palloksi. Kääräise taikina kelmuun tai muovipussiin ja nosta kylmään täytteen teon ajaksi.
Valmista täyte. Laita sianliha ja mausteet kulhoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele muffinssivuoka vuokaspreillä.
Ota taikina pakastimesta ja kauli hieman jauhoja apuna käyttäen se ohueksi levyksi. n. 2–3 mm. Varaa 2 erikokoista juomalasia, taikinasta isommalla lasilla 12 kiekkoa ja painele ne muffinssipellin koloihin. Painele vielä 12 kiekkoa kansiksi pienemmällä lasilla ja paina niihin keskelle reikä (esim. iso aukkoisella mehupillillä tai ympyrän muotoisella tyllalla). Tee lopusta taikinasta koristeita piirakoiden päälle.
Täytä piiraat lihatäytteellä, voite piiraan reunat hyvin ja paina pienemmät taikina kiekot kannesiksi. Voitele piiraat hyvin ja asettele koristeet päälle ja voitele ne.
Paista piirakoita 200 asteessa ensin 20min ja laske sen jälkeen uuniin lämpö 180. Jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia, kunnes piiraat on kauniin kullan ruskeita.
Jäähdytä piiraita hetki ja ota ne pois vuuasta. Laita piiraat siksi ajaksi kylmään, kun valmistat lihaliemen.
Laita liivatteet kylmään veteen. mittaa kattilaan vesi ja lihafondi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon turvonneet liivatteet. Kaada lihaliemi piirakoiden keskellä olevasta reiästä mehevöittämään piirakan täytettä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"