Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa leivottiin punnuspullia.
Pullataikina
- 180 g vettä
- n. 8 g kuivahiivaa
- 80 g (n.1 dl) sokeria
- 25 g (n. ½ kpl) kananmuna
- ¾ tl kardemummaa
- n. 400 g (n.6 dl) erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 70 g voita
Voitelu
- kananmuna
Kinuskitäyte
- 250 ml kuohukermaa
- 100 g (2 dl) fariinisokeria
- 2 kpl keltuaista
- 15 g (n. 1,5 rkl) maizenaa
- Ripaus suolaa
- n. 100 g karpaloa
- ½ rkl (perunajauhoja)
Valmistusohje
PULLATAIKINA: Valmista pullataikina; Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon sokeri, kananmuna, kardemumma ja vehnäjauhot. Vaivaa taikina, kunnes se on kimmoisa. Lisää pehmeä voi ja suola. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, jossa on hyvä sitko. Annan taikinan levätä muovilla peitettynä noin 10 minuuttia.
KINUSKI-KARPALOTÄYTE: Mittaa kattilaan kuohukerma, fariinisokeri, keltuaiset ja maizena. Sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna koko ajan sekoittaen niin kauan, kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa. Jäädytä.
Voit halutessasi pyöräyttää karpaloita kevyesti perunajauhoissa.
PULLAN MUOTOILU, NOSTATUS JA PAISTO: Jaa taikina vähintään 12 osaan. Pyöritä pyöreiksi pulliksi ja anna hetki leivät muovin alla peitettynä. Kaulitse tai taputtele käsin pullat kiekoiksi (halkaisija n.12 cm). Rypytä reunat aaltomaiseksi; Ota sormien väliin reunasta hieman taikinaa ja paina taikina kaksin kerroin reunaan, Jatka näin koko reuna. (Voit pitää sormea välissä, kun nostat taikinan reunaa kaksinkerroin) Kohota pullat. Voitele pullat kananmunalla ja täytä keskusta karpaloilla ja kinuskilla. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa 12 – 15 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka