Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla

koko_suomi_leipoo_s09_beautyshots_tekninen_tehta25C225A8va25C225A8_nanette_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa leivottiin punnuspullia.

Pullataikina

  • 180 g vettä
  • n. 8 g kuivahiivaa
  • 80 g (n.1 dl) sokeria
  • 25 g (n. ½ kpl) kananmuna
  • ¾ tl kardemummaa
  • n. 400 g (n.6 dl) erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 70 g voita

Voitelu

  • kananmuna

Kinuskitäyte

  • 250 ml kuohukermaa
  • 100 g (2 dl) fariinisokeria
  • 2 kpl keltuaista
  • 15 g (n. 1,5 rkl) maizenaa
  • Ripaus suolaa
  • n. 100 g karpaloa
  • ½ rkl (perunajauhoja)

Valmistusohje

PULLATAIKINA: Valmista pullataikina; Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon sokeri, kananmuna, kardemumma ja vehnäjauhot. Vaivaa taikina, kunnes se on kimmoisa. Lisää pehmeä voi ja suola. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, jossa on hyvä sitko. Annan taikinan levätä muovilla peitettynä noin 10 minuuttia. 

KINUSKI-KARPALOTÄYTE: Mittaa kattilaan kuohukerma, fariinisokeri, keltuaiset ja maizena. Sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna koko ajan sekoittaen niin kauan, kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa. Jäädytä.

Voit halutessasi pyöräyttää karpaloita kevyesti perunajauhoissa.

PULLAN MUOTOILU, NOSTATUS JA PAISTO: Jaa taikina vähintään 12 osaan. Pyöritä pyöreiksi pulliksi ja anna hetki leivät muovin alla peitettynä. Kaulitse tai taputtele käsin pullat kiekoiksi (halkaisija n.12 cm). Rypytä reunat aaltomaiseksi; Ota sormien väliin reunasta hieman taikinaa ja paina taikina kaksin kerroin reunaan, Jatka näin koko reuna. (Voit pitää sormea välissä, kun nostat taikinan reunaa kaksinkerroin) Kohota pullat. Voitele pullat kananmunalla ja täytä keskusta karpaloilla ja kinuskilla. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa 12 – 15 minuuttia. 

Parhaat ruokaohjelmat