Koko Suomi leipoo: Vesirinkelit

Koko suomi leipoo s05ep01 (2)

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.

Vesirinkeli

  • 3 dl vesi
  • 30 g tuore hiiva
  • 1 tl suola
  • 1 rkl sokeri
  • n 9-10 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä

Keittämiseen

  • 3 l vettä
  • 3 rkl suolaa

Nokkospesto

  • n. 5 dl tuoreita nokkosen lehtiä
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • ½–1 dl rypsi- tai oliiviöljyä (miel. Borges Classic tai joku muu mieto)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ripaus sokeria
  • ripaus suolaa
  • ½ dl parmesanjuustoa raastettuna

Tomaattisalaatti

  • 3 tomaattia
  • 1/2 pieni punasipuli
  • 2 rkl mietoa oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus sokeria

Valmistusohje

VESIRINKELI: Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja mausteet. Alusta jauhot ja öljy taikinaan. Alusta taikina tasaiseksi ja hyvin kiinteäksi. Anna taikinan kohota hyvin. Lisää siihen tarvittaessa jauhoja leivinpöydällä vaivaten. Leivo taikinasta noin peukalon paksuisia nauhoja. Muotoile nauhoista rinkeleitä. Pane rinkelit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen muutama kerrallaan. Nosta reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle heti, kun ne nousevat pintaan. Anna rinkelien kuivahtaa pellillä 10 minuuttia. Paista 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Tarjoa nokkospeston ja tomaattisalaatin kanssa.

NOKKOSPESTO: Perkaa nokkosista mahdolliset varret pois. Huuhtele lehdet. Kiehauta kattilassa reilu litra vettä ja kaada nokkoset kiehuvaan veteen. Anna lehtien kiehua vedessä kymmenkunta sekuntia, kunnes lehdet muuttuvat hieman kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi. Kaada lehdet ja vesi siivilään. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois ja anna lehtien jäähtyä.

Mittaa kaikki peston ainekset parmesanjuustoa lukuun ottamatta korkeaan ja kapeaan kulhoon. Sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta sekoittaminen onnistuu. Lisää lopuksi parmesanjuusto raastettuna. Sekoita tasaiseksi.

TOMAATTISALAATTI: Leikkaa tomaatti paloiksi. Hienonna punasipuli. Sekoita kasvikset. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Jos homma tuntuu happamalta, voit ripauttaa joukkoon myös pikkuriikkisen sokeria.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.