Koko Suomi leipoo: Vesirinkelit
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.
Vesirinkeli
- 3 dl vesi
- 30 g tuore hiiva
- 1 tl suola
- 1 rkl sokeri
- n 9-10 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl rypsiöljyä
Keittämiseen
- 3 l vettä
- 3 rkl suolaa
Nokkospesto
- n. 5 dl tuoreita nokkosen lehtiä
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- ½–1 dl rypsi- tai oliiviöljyä (miel. Borges Classic tai joku muu mieto)
- 1 rkl sitruunamehua
- ripaus sokeria
- ripaus suolaa
- ½ dl parmesanjuustoa raastettuna
Tomaattisalaatti
- 3 tomaattia
- 1/2 pieni punasipuli
- 2 rkl mietoa oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
- ripaus sokeria
Valmistusohje
VESIRINKELI: Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja mausteet. Alusta jauhot ja öljy taikinaan. Alusta taikina tasaiseksi ja hyvin kiinteäksi. Anna taikinan kohota hyvin. Lisää siihen tarvittaessa jauhoja leivinpöydällä vaivaten. Leivo taikinasta noin peukalon paksuisia nauhoja. Muotoile nauhoista rinkeleitä. Pane rinkelit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen muutama kerrallaan. Nosta reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle heti, kun ne nousevat pintaan. Anna rinkelien kuivahtaa pellillä 10 minuuttia. Paista 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Tarjoa nokkospeston ja tomaattisalaatin kanssa.
NOKKOSPESTO: Perkaa nokkosista mahdolliset varret pois. Huuhtele lehdet. Kiehauta kattilassa reilu litra vettä ja kaada nokkoset kiehuvaan veteen. Anna lehtien kiehua vedessä kymmenkunta sekuntia, kunnes lehdet muuttuvat hieman kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi. Kaada lehdet ja vesi siivilään. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois ja anna lehtien jäähtyä.
Mittaa kaikki peston ainekset parmesanjuustoa lukuun ottamatta korkeaan ja kapeaan kulhoon. Sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta sekoittaminen onnistuu. Lisää lopuksi parmesanjuusto raastettuna. Sekoita tasaiseksi.
TOMAATTISALAATTI: Leikkaa tomaatti paloiksi. Hienonna punasipuli. Sekoita kasvikset. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Jos homma tuntuu happamalta, voit ripauttaa joukkoon myös pikkuriikkisen sokeria.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"