Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lohi-savoijinkaalitorttu

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Lohi maistuu aina alkuruokana. Tässä lohi tarjoillaan herkullisessa tortussa pehmeän ruohosipulikastikkeen kera. Kermakeitetyt punajuuret antavat sekä makua että väriä.

Kuudelle

  • 900 g lohifileetä
  • 1 keltasipuli
  • 1 savoijinkaali
  • voita
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Ruohosipulikastike

  • 2 dl valkoviiniä
  • 3 dl kermaa
  • 1 dl voimakasta kalalientä
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 50 g voita
  • 2 tl maissitärkkelystä (maizenaa) + tilkka valkoviiniä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Kermassa keitetyt punajuuret

  • 4 punajuurta
  • 2 dl kermaa
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Viipaloi lohifilee ohuesti. Kuori ja viipaloi sipuli. Keitä vettä isossa kattilassa. Kasta savoijinkaalinlehdet kiehuvaan veteen ja huuhdo ne nopeasti kylmässä vedessä. Laita voideltu voipaperiarkki irtopohjavuoan pohjalle ja pohjusta vuoka savoijinkaalinlehdillä. Laita päälle lohikerros, mausta suolalla ja pippurilla. Laita päälle kerros sipulia, kaalia ja taas lohta. Jatka, kunnes vuoka on täynnä, päällimmäiseksi tulee kaalikerros. Peitä voidellulla voipaperiarkilla ja paista uunissa 45 minuuttia.

2. Kastike: Kaada viini, kerma ja kalaliemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää valkoviiniä ja suurusta kastike sillä. Kuumenna kastike, mutta älä anna sen enää kiehua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää voi nokareittain juuri ennen tarjoilua, viimeiseksi lisää ruohosipuli.

3. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi. Keitä lohkoja kermassa 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa lohitorttu tasaisiksi paloiksi ja tarjoile punajuurten sekä ruohosipulikastikkeen kera.

Tuoreimmat aiheesta

Lohipiirakka