Makuja-keittiössä nautitaan tällä viikolla madetta. Sami Garam valmistaa keskiviikkona madekeittoa ja loppuviikolla Henri Alén tarjoaa paistettua madetta.

Liemi

  • mateen perkeet
  • 1 porkkana
  • pala palsternakkaa
  • sipulia
  • 4 laakerinlehteä
  • 8 maustepippuria
  • suolaa

Madekeitto

  • 1 nyljetty made, noin 1-1,5 kg
  • 600 g perunoita
  • 1 sipuli
  • 2 dl kermaa tai maitoa
  • nippu tilliä
  • nokare voita
  • hapanleipää

Valmistusohje

Pilko juurekset ja nosta ne kalanperkeiden kanssa kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori muodostunut vaahto pois.

Lisää mausteet liemeen ja anna kiehua puolisen tuntia. Siivilöi liemi ja käytä se madekeiton liemeksi.

Kuutioi perunat ja pilko sipuli. Kuullota niitä kattilan pohjalla voissa kevyesti ja lisää reilusti lientä.

Kiehauta liemi ja nosta noin kolmen sentin paloiksi leikattu made liemeen.

Hauduta hiljakseen vartin verran ja lisää lopuksi kerma tai maito ja reilusti leikattua tilliä.

Tarjoa keiton kanssa tuoretta, rukiista hapanleipää.

Tuoreimmat aiheesta

Kalakeitto